Efficacy and Usage of Gabapentin in the Treatment of Neuropathic Pain
1Department of Physical Therapy and Rehabilitation Çukurova University, Medical Faculty, Adana,Turkey
J Clin Pract Res 2009; 31(1): 31-36
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: Gabapentin is an antiepileptic agent used for the treatment of neuropathic pain. This study was aimed to evaluate the usage and efficacy of gabapentin in neuropathic pain.
Materials and Methods: A hundred and six patients who prescribed gabapentin for neuropathic pain were assessed. Demographic data, initial diagnosis, symptom duration, previous medications, medications used with gabapentin, duration and dosage of gabapentin were recorded retrospectively. Patients were asked to evaluate efficacy of treatment by Likert scale (0-4) via phone visits.
Results: Mean age of patients was 56.8±12.6 and 57.5% of them were female. Mean duration of symptoms and duration of gabapentin usage were 5.35±5.0 years and 11.13±9.9 months respectively. Mean gabapentin dosage was 1606.6±505.3 mg. Global assessment of treatment efficacy was 1.9±1.3. 51% of our patients rated the efficacy of treatment as mild or moderate, whereas 32% of them rated as good or very good. No statistically significant difference was detected between patients with central and peripheral neuropathic pain based on global assessment of treatment efficacy.
Conclusion: Gabapentin was evaluated as moderately effective for the treatment of neuropathic pain. Majority of patients had radiculopathy and spinal cord compression due to spinal stenosis. Prospective, randomized controlled trials are needed to investigate efficacy of gabapentin in these particular neuropathic pain conditions.


Nöropatik Ağrı Tedavisinde Gabapentin Kullanımı ve Etkinliği
1Department of Physical Therapy and Rehabilitation Çukurova University, Medical Faculty, Adana,Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2009; 1(31): 31-36

Amaç: Gabapentin nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan antiepileptik bir ajandır. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde nöropatik ağrı tedavisinde gabapentinin kullanımı ve etkinliğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada nöropatik ağrı nedeniyle gabapentin tedavisi almakta olan 106 hasta değerlendirildi. Retrospektif olarak hastaların demografik verileri, tanıları, semptom süreleri, ağrı kontrolü için gabapentin öncesinde ve gabapentin ile birlikte kullandıkları medikasyonlar, gabapentin kullanım süreleri ve dozları dosyalarından kaydedildi. Telefon viziti ile hastaların gabapentinin etkinliğini Likert skalası (0–4) ile değerlendirmeleri istendi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 56.8±12.6 olup, %57.5'i kadın idi. Ortalama semptom süreleri ve gabapentin kullanım süreleri sırasıyla 5.35±5.0 yıl ve 11.13±9.9 ay idi. Ortalama gabapentin dozu 1.606,6±505,3 mg idi. Hastaların %61.3'ü santral nöropatik ağrı, %38.7'si periferik nöropatik ağrı nedeniyle gabapentin kullanmaktaydı. Tedavi etkinliğini global değerlendirme skoru ortalama 1.9±1.3 idi. Hastaların %51'i tedavi etkinliğini hafif veya orta, %32'si ise iyi veya çok iyi olarak değerlendirdi. Santral ve periferik nöropatik ağrılı hastaların tedavi etkinliğini global değerlendirme skorları arasında istatistiksel anlamlı fark görülmedi.
Sonuç: Gabapentin nöropatik ağrı tedavisinde orta derecede etkili olarak bulunmuştur. Hastaların çoğunluğu spinal stenoza bağlı kord kompresyonu ve radikülopati tanısı ile gabapentin kullanmaktaydı. Bu nedenle gabapentinin bahsedilen spesifik nöropatik ağrı durumlarındaki etkinliğini araştırmak üzere prospektif, randomize, kontrollü çalışmaların yapılması gerekmektedir.