2Department of Biochemistry Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Haematology Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
4The Hospital of Occipational Diseases, Ankara Occupational Diseases Hospital, Ankara, Turkey
Abstract
Purpose: Lead is environmental and/or occupational toxicant. It has been known to induce hematological disturbance during haematopoiesis. However, it has not well known whether it has effects on coagulation system or not. Therefore, we aimed to investigate how coagulation system is affected by the level of elevated blood lead.
Materials and Methods: Fifty-two occupational lead exposure patients applied with lead intoxication symptoms. Blood examples of patients were obtained for lead level, platelet count, in-vitro bleeding time, prothrombine time, partial thromboplastine time (aPTT), fibrinogen, thrombine time, protein C, protein S and antithrombine III. The patients are evaluated according to three groups as mild, moderate and severe.
Results: Blood lead levels were mean 71,15±18,19µg/dl. Mean values results of primary and secondary hemostasis and physiological coagulation inhibitors tests were in normal ranges, except fibrinogen degree. Despite mean fibrinogen degree being under normal ranges, statistically significant difference between the groups was not detected. Mean aPTT and protein S degrees were in normal ranges, however, compared with the mild-toxicated group statistically important prolongment in aPTT and reducement in protein S degrees detected in moderate-toxicated group.
Conclusion: As a result, although our results need suggestion by in vivo and in vitro studies, it is concluded that haemostatic parameters excluding fibrinogen were not effected by mild and moderate degree elevation of blood lead.
2Department of Biochemistry Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Haematology Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
4The Hospital of Occipational Diseases, Ankara Occupational Diseases Hospital, Ankara, Turkey
Amaç: Kurşun çevresel veya mesleki olarak maruz kalınan bir toksindir. Hematopoez sırasında çeşitli hematolojik bozukluklara sebep olmakla birlikte pıhtılaşma sistemi üzerine etkisi bilinmemektedir. Bu nedenle artmış kan kurşun seviyelerinin pıhtılaşma sistemi üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Mesleki olarak kurşuna maruz kalan elli iki erkek olgu kurşun zehirlenmesi bulguları ile müracaat etti. Alınan kan örneklerinden kan kurşun düzeyi, platelet sayımı ve in vitro kanama zamanı, protrombin zamanı, aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), fibrinojen, trombin zamanı ve protein C, protein S ve antitrombin III çalışıldı. Olgular kurşun düzeylerine göre hafif (n=25), orta (n=25) ve ağır (n=2) olmak üzere üç ayrı grupta değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama kan kurşun seviyesi 71,31 ±17,88 µg/dl idi. Primer ve sekonder hemostaz verilerinin ve fizyolojik pıhtılaşma inhibitörlerinin ortalama değerleri fibrinojen dışında normal sınırlarda idi. Ortalama fibrinojen değeri normal sınırların altında olmakla birlikte gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Her ne kadar hafif düzeyde toksiteye mağruz kalan grup ile karşılaştırıldığında orta düzeyde toksiteye mağruz kalanlarda aPTT düzeyinde uzama ve protein S düzeyinde azalma saptanmışsa da her iki değişkenin düzeyleri normal sınırlar içinde bulundu.
Sonuç: Klinik semptom veren hafif orta derecede yüksek kan kurşun düzeyleri ile seyreden olgularda fibrojen seviyelerindeki azalmaya rağmen hemostatik sistemin diğer elemanlarının etkilenmediği ancak mevcut sonuçların in vitro ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.