Melatonin and Vitamin C Administration Ameliorate Alcohol-Induced Oxidative Stress and eNOS Expression in Liver of Rats
1Department of Histology and Embryology Erciyes University
2Department of Biochemistry Erciyes University
J Clin Pract Res 2011; 33(2): 89-98
Full Text PDF

Abstract

Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of melatonin and vitamin C on alcoholic liver disease.
Materials and Methods: Twenty-four adult male Wistar rats were used in this study. Rats were divided into four equal groups. Group I (control): rats were not fed on alcohol; Group II: rats were fed on alcohol during 28 days; Group III: rats were fed on alcohol and 40 mg/ kg vitamin C were injected intraperitoneally and Group IV: rats were fed on alcohol and 4 mg/ kg melatonin were injected intraperitoneally. At the end of the experiment, rats were sacrificed and liver tissues were processed.
Results: Light microscopic examinations revealed steatosis in the ethanol-fed group. Expression of eNOS was distributed mainly in periportal regions of the acinus while decreased eNOS immunoreactivity was observed in fatty hepatocytes. In melatonin and vitamin C treated groups, eNOS immunoreactivity was not changed compared to alcohol groups. Chronic ethanol ingestion significantly increased MDA, SOD and catalase activity and melatonin significantly decreased MDA levels.
Conclusion: Present results indicated that alcohol consumption caused steatosis especially around central vein and mononuclear cell infiltration in some areas and melatonin and vitamin C partially ameliorated this damage.


Melatonin ve C Vitamini Sıçan Karaciğer Dokusunda Alkol ile Oluşturulan Oksidatif Hasarı ve eNOS Ekspresyonunu İyileştirmektedir
1Department of Histology and Embryology Erciyes University
2Department of Biochemistry Erciyes University
Journal of Clinical Practice and Research 2011; 2(33): 89-98

Amaç: Bu çalışmada alkolik karaciğer üzerine melatonin ve C vitamininin etkilerini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 24 adet erkek Wistar albino sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar rasgele olarak dört gruba ayrıldı. Grup I; kontrol (n: 6); Grup II; 28 gün boyunca alkol içeren sıvı diyet ile beslenen sıçanlar; Grup III; alkol ile birlikte günde 40mg/kg intraperitoneal C vitamini verilen ve Grup IV; alkol ile birlikte günde intraperitoneal 4mg/kg melatonin verilen sıçanlardan oluşturuldu. Deney sonununda sıçanlar dekapite edilerek karaciğer dokuları alındı biyokimyasal ve eNOS immunohistokimyasal incelemesi yapıldı.
Bulgular: Işık mikroskobik incelemelerde alkol alan grupta yağlı karaciğere rastlandı. İmmunohistokimyasal olarak eNOS ekspresyonu başlıca periportal alanda izlendi. Yağlı karaciğer hücrelerinde eNOS immun boyanması daha azdı. Melatonin ve C vitamini uygulanan gruplarda eNOS boyanmasında çok belirgin bir farklılık saptanmadı. Biyokimyasal olarak alkol tüketimi malondialdehit ve süperoksit dismutaz düzeyleri ve katalaz aktivitelerini artırırken melatonin malondialdehit seviyesini azalttı.
Sonuç: Bu çalışmadaki bulgular, alkol tüketiminin karaciğerde özellikle sentral ven etrafında yağlanma, bazı alanlarda mononuklear hücre infiltrasyonuna neden olduğunu ve melatonin ve C vitamininin bu hasarı kısmen düzelttiğini göstermektedir.