Epidemiologic Characteristics and Management of Subjects Who Were Diagnosed with Trophoblastic Disease
1Taksim Training and Research Hospital, Clinic of Gynaecology and Obstetrics, Istanbul, Turkey
J Clin Pract Res 2012; 34(3): 106-110 DOI: 10.5152/etd.2012.33
Full Text PDF

Abstract

Objective: To evaluate retrospectively the patients diagnosed and treated with gestational trophoblastic disease (GTD) in our clinic.
Materials and Methods: Sixty-nine women diagnosed with GTD between January 1996 to December 2010 were included into the study. Age, gravida, parity, abortus, curettages, job and education, consanguinous marriage, gestational age, blood groups, menarche age, type of GTD, hyperthyroidism, serum β-HCG levels before and after a week following the treatment were recorded.
Results: Eleven thousand five hundred twenty-two deliveries occured and 69 cases were diagnosed with GTD. One patient, diagnosed with invasive mole, was excluded from the study because she did not follow the recommended chemotheraphy. Out of 68 patients; 37 (54.43%) patients were incomplete mole, 29 (42.63%) were complete mole, (1.47%) were invasive mole and 1 (1.47%) patient was choriocarcinoma. The treatment of 65 (95.6%) patients were curettage under general anesthesia, 2 (2.9%) were hysterectomy and 1 (1.5%) was chemotheraphy.
Patients were followed with β-HCG and a minimum of six months contraception was recommended.
Conclusion: The incidence of GTD was 5.9 per 1000 deliveries. Our patients had poor educational status, high parity and gravida. These factors seem to be etiologic reasons. Educating the patients and lowering the high birth rate can decrease the incidence of GTD. Gestational trophoblastic neoplasies are a group with high chemosensitivity. Early diagnosis and treatment may enable high remission rates even in malignant forms. It was concluded that this could be achieved by generalizing public health services and antenatal follow-ups especially in
developing communities.


Gestasyonel Trofoblastik Hastalık Tanısı Almış Olguların Epidemiyolojik Özellikleri ve Tedavi Yönetimleri
1Taksim Training and Research Hospital, Clinic of Gynaecology and Obstetrics, Istanbul, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 3(34): 106-110 DOI: 10.5152/etd.2012.33

Amaç: Kliniğimizde gestasyonel trofoblastik hastalık (GTH) tanısıyla takip edilen ve tedavileri yapılan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ocak 1996-Aralık 2010 arasında İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde GTH tanısı konulan 69 hasta alındı. Hastaların yaş, gravida, parite, abortus ve küretaj sayıları, meslek, eğitim durumları, akraba evliliği, gebelik haftaları, kan grupları, menarş yaşları, GTH’ın histolojik tipi, hipertiroidi varlığı, tedavi öncesi ve sonrası serum β-HCG düzeyleri ve uygulanan tedaviler kaydedildi.
Bulgular: Kliniğimizde 1996-2010 yılları arasında 11522 doğum gerçekleşti ve 69 olguya GTH tanısı konuldu. Bir vaka invaziv mol tanısı ile kemoterapi tedavisine yönlendirildi fakat hasta takip ve tedavilere devam etmediğinden çalışma dışı bırakıldı. Kalan 68 hastanın; 37’si (%54,43) inkomplet mol, 29’u komplet mol (%42,63), biri invaziv mol (%1,47) ve biri koryokarsinom olarak tespit edildi. Tedavi olarak 65 hastaya (%95,6) genel anestezi altında vakum küretaj, 2 hastaya (%2,9) histerektomi ve 1 hastaya (%1,5) kemoterapi uygulandı. Tüm hastalar β-HCG takibine alındı ve en az 6 ay kontrasepsiyon önerildi.
Sonuç: Kliniğimizin gestasyonel trofoblastik hastalık insidansı 1000 doğumda 5,9 olarak bulundu. Hastalarımızın düşük eğitim seviyeli oluşları, yüksek gravida ve parite sayılı olmaları etyolojik nedenler arasındadır. Hastaların eğitilmesinin, gravida ve parite sayılarının azaltılmasının insidansın azaltılmasına katkısı olabileceği düşünüldü. Gestasyonel trofoblastik neoplaziler ise neoplazmlar içinde kemosensitivitesi yüksek bir gruptur. Erken tanı ve tedavi ile malign formlarında bile çok yüksek oranlarda remisyon sağlanabilmektedir. Bunun da özellikle gelişmekte
olan toplumlarda toplum sağlığı hizmetlerinin ve antenatal takiplerin yaygınlaştırılması ile sağlanabileceği kanaatine varıldı.