The Relationship Between Fibronectine Levels and Oxidation - Glycosylation End Products in Type 1 Diabetic Patients
1Department of Biochemistry, Haseki Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
24th Clinic of Internal Medicine Specialist of Family Practition, Haseki Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(2): 81-86
Full Text PDF

Abstract

Purpose: Fibronectin might play an important role in pathogenesis and progression of chronic diabetic complications. The aim of this study is to estimate the plasma concentrations of fibronectin, AGEs (Advanced Glycosylation End Products), AOPPs (Advanced Oxidation Protein Products) T1DM (Type 1 Diabetes Mellitus) patients as well as the relationship between each other and diabetic complications.
Materials and Methods: Fourty T1DM patients attending to the Diabetes and Endocrinology outpatient clinic in Haseki Hospital and 17 healthy volunteers as control group were included in this study. AGEs and AOPPs were measured spectrophotometrically and fibronectin was measured with nephelometric method.
Results: Fibronectin levels of diabetic patients were significantly higher than control group (p<0.05). There was not any significant difference in fibronectin levels between patients with and without diabetic complications. In addition, no statistically significant difference was observed in AGE and AOPP levels among diabetic patients and control group. No correlation was determined between plasma fibronectin and AGE and AOPP levels (r=0.4) either.
Conclusion: No significant correlation was determined between fibronectin levels and AGE and AOPP which play an important role in progression of diabetic complications in T1DM. The lack of significant difference between healthy controls and patients with T1DM suggests that treatment counteracts the increase in free radical production.


Tip 1 Diyabeliklerde Fibronektin Düzeylerinin Oksidasyon Glikolizasyon Son Ürünleriyle İlişkisi
1Department of Biochemistry, Haseki Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
24th Clinic of Internal Medicine Specialist of Family Practition, Haseki Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 2(32): 81-86

Amaç: Fibronektin birçok hücre yüzeyinde, extrasellüler matrixte ve plasmada bulunan bir glikoproteindir. Bu çalışmanın amacı komplikasyonlu ve komplikasyonsuz Tip 1 Diabetes Mellitus hastalarında plasma fibronektin seviyelerini ve onun komplikasyonlarla bağlantılı olduğu bilinen ileri glikozillenmiş son ürün (AGE) ve ileri oksidasyon protein ürünü (AOPP) düzeyleri ile ilişkisini incelemekti.
Gereç ve Yöntem: Tip I Diyabet'li 40 hasta ve kontrol grubu olarak 17 sağlıklı bireyle çalışıldı. İleri Oksidasyon Protein Ürünü (AOPP) ve ileri Glikozillenmiş Son Ürün (AGE), spektroflorometrik fibronektin düzeyleri ise nefelometrik yöntemle çalışıldı.
Bulgular: Diyabetli hastaların plasma fibronektin ortalamaları, kontrol grubuna göre yüksek bulundu (P<0,05). Diyabetli hastalar kendi içinde komplikasyonlu ve komplikasyonsuz olarak karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark olmadığı görüldü (P>0,05). AOPP ve AGE düzeyleri açısından hasta grubu ile kontrol grubu arasında da fark bulunamadı (P>0,05). Hasta grubunda plasma fibronektin seviyesi ile AOPP ve AGE düzeyleri arasında korelasyon olmadığı görüldü (r = 0,4).
Sonuç: Tip1 diyabetli hastalarda AGE, AOPP gibi diyabetik komplikasyonların gelişimi açısından önem taşıyan oksidasyon ve glikozilasyon son ürünleri ile fibronektin düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulamadık. Tip 1 diyabetli hastalarda serbest radikallerin artışının tedavi ile önlendiği düşünülebilir.