Perception of 1st Term Students of Erciyes University Medical Faculty regarding Communication Skills
1Department of Medical Education, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2008; 30(4): 259-265
Full Text PDF

Abstract

Purpose: The aim of the study was to determine the perception of communication skills in first year medical students.
Materials and Methods: This descriptive study was carried out with a sample of 145 first- year medical students. A questionnaire was administered to them. To evaluate the perception of communication skill "Communication Skills Assessing Scale" was used.
Results: The average point was 73.3±8.4. The perception level of female students and the students who participate in social activities more were high. Most of the students (63.5 %) think that communication is a skill that can be learned and 69.0 % of the students think that there may be some lessons about patient-doctor communication during their education period.
Conclusion: The perception of communication skills of medical students were at an intermediate level. Most of the students look on learning communication skills with favour. Addition of "communication lessons" to the curriculum is recommended to improve the communication skills of students.


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I Öğrencilerinin İletişim Becerileri Konusundaki Algılamaları
1Department of Medical Education, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2008; 4(30): 259-265

Amaç: Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I öğrencilerinin iletişim becerileri konusundaki algılamalarını belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma 145 Tıp Fakültesi Dönem I öğrencisi üzerinde yürütülmüş, tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin iletişim beceri algılarını değerlendirmek için “İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışma sonunda öğrencilerinin algıladıkları iletişim beceri puan ortalaması 73,3±8,4 olarak bulunmuştur. Kız öğrencilerin ve sosyal etkinliklere katılma düzeyleri sık olan öğrencilerin iletişim becerileri algıları daha yüksektir. Öğrencilerin %63,5'i iletişimin öğrenilebilecek bir beceri olduğunu ve %69,0' ı tıp eğitimi sırasında hasta hekim iletişimini öğreten dersler olması gerektiğini düşünmektedir.
Sonuç: Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin algıladıkları iletişim becerisi orta düzeydedir. Öğrencilerin çoğu iletişim becerilerini öğrenmeye olumlu bakmaktadırlar. İletişimin çok önemli olduğu hekimlikte bu becerinin öğretilmesi için tüm öğrencilerin iletişimle ilgili dersler almalarının sağlanması önerilmektedir.