2Ankara Mevki Asker Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Ankara, Türkiye
Abstract
Objective: In this study, we aimed to share our clinical experience with gallbladder polyps.
Materials and Methods: A retrospective analysis was performed on data obtained from the hospital records of 60 consecutive patients who underwent cholecystectomy with the diagnosis of gallbladder polyp. Patient demographics, method of diagnosis, radiological and histopathological features and indications for surgery were evaluated and presented with a mini literature review.
Results: The average age of patients was 45.7. In 26 patients, the diagnosis was made incidentally during ultrasound imaging performed for some other reason. The mean diameter of polyps was 7.3 mm as measured by ultrasonography. In 24 patients only one polyp existed while the remainders had two or more polyps determined by ultrasonography. In the order of frequency, the majority of polyps were located in the gallbladder corpus, fundus and the neck. Relevant studies have identified some risk factors for polyps. These may be listed as follows: Polyps 10 mm or greater in size, those single or sessile, those accompanied by irregularity or the thickening of adjacent gallbladder wall, rapid growth during follow-up and patient age over 50. Cholecystectomy is recommended in symptomatic patients as well as in those patients with one or
more risk factors. For asymptomatic patients with no risk factors, surveillance by ultrasonographic follow-up is adequate.
Conclusion: Before making a decision for surgery, all patients should be sought for risk factors to reduce unnecessary cholecystectomies
and surgery related complications.
2Ankara Mevki Asker Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Ankara, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada safra kesesi polipleri ile ilgili kliniğimizin tecrübelerini paylaşmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Safra kesesi polipi tanısıyla ardışık olarak ameliyat ettiğimiz 60 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, poliplerin tanı yöntemi, radyolojik ve patolojik özellikleri ve ameliyat endikasyonları değerlendirilerek literatür eşliğinde sunuldu.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 45,7 olarak bulundu. Hastaların 26’sında başka nedenlerle yapılan ultrasonografi ile tesadüfen tanı konmuştu. ultrasonografik olarak ortalama polip çapı 7,3 mm olarak tespit edildi. Ultrasonografide 24 hastada tek polip diğerlerinde iki veya daha fazla sayıda polip tarif edilmişti. Poliplerin en sık yerleşim yeri sırasıyla korpus, fundus ve boyun olarak tespit edildi. Çalışmalarda poliplerle ilgili bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Bunlar, polip boyutunun 10 mm’den büyük olması, sesil ve tek olması, düzensiz sınırlı olması,
safra kesesi taşı birlikteliği olması, polipe komşu safra kesesi duvarında düzensizlik veya kalınlaşma izlenmesi, takiplerde hızlı büyümesi ve hastalarla ilgili olarak da hastanın 50 yaşın üzerinde olması olarak sıralanabilir. Semptomatik hastalarda ve bu risk faktörlerinin bir veya birkaçının olduğu hastalarda kolesistektomi, diğerlerinde ise takip önerilmektedir.
Sonuç: Cerrahi kararı vermeden önce hastaların bu risk faktörleri açısından değerlendirilmesi gereksiz kolesistektomileri ve gelişebilecek cerrahi komplikasyonları azaltacaktır.