Effects of Omeprazole in Caffeine and Phentylenetetrazole-Induced Generalized Seizures in Mice
1Department of Pharmocology, Karaelmas University Medical Faculty, Zonguldak, Turkey
2Department of Pharmocology, Atatürk University Medical Faculty, Erzurum, Turkey
3Department of Infection Diseases and Clinical Microbiology, Karacabey State Hospital, Bursa, Turkey
J Clin Pract Res 2007; 29(3): 184-188
Full Text PDF

Abstract

Purpose: Because omeprazole has a carbonic anhydrase inhibitor activity, it was aimed to investigate whether omeprazole has anticonvulsant effect on caffeine and phentylenetetrazole (PTZ)-induced generalize seizures in mice.

Materials and Methods: Omeprazole (0.25- 0.5- 1- 2 mg/kg), diazepam (0.5 mg/kg for PTZ model and 5 mg/kg for caffeine model) and distilled water were administrated, 30 min later caffeine (300 mg/kg) or PTZ (100 mg/kg) were injected to all groups, intraperitoneally. Following the caffeine or PTZ injections, the time taken for the onset of the animals' first generalize tonic- clonic convulsion was measured in second, was accepted as the latency period. Tolerance potential of omeprazole were done with 0.5 mg/kg (upon repeated administrated) in caffeine- induced convulsion model.

Results: Following the caffeine and PTZ injections, omeprazole prolonged the latency periods in comparison with caffeine and PTZ groups. The longest latency was observed by omeprazole 0.5 mg/kg dose in the caffeine model (307.47 %, p< 0.05), and omeprazole had showed more protective effect in caffeine seizures than in PTZ seizures. In the tolerance study, latency periods were shortened by omeprazole on following days.

Conclusion: Low doses of omeprazole, in especially caffeine-induced seizures, presented an anticonvulsant activity, but tolerance across to this action developed as the other carbonic anhydrase inhibitors.


Farelerde Kafein ve Pentilentetrazol İle Oluşturulan Generalize Nöbetlere Omeprazolün Etkileri
1Department of Pharmocology, Karaelmas University Medical Faculty, Zonguldak, Turkey
2Department of Pharmocology, Atatürk University Medical Faculty, Erzurum, Turkey
3Department of Infection Diseases and Clinical Microbiology, Karacabey State Hospital, Bursa, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2007; 3(29): 184-188

Amaç: Karbonik anhidraz inhibitör özelliği bilinen omeprazol'ün, farelerde kafein ve pentilentetrazol ile oluşturulan generalize nöbetlerde anti-konvülsan etkilerinin araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntemler: Omeprazol(0,25- 0,5- 1- 2 mg/kg), diazepam ( PTZ modeli için 0,5 mg/kg ve kafein modeli için 5 mg/kg) ve distile su uygulandıktan 30 dakika sonra gruplara kafein (300 mg/kg) veya PTZ (100 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulandı. Kafein veya PTZ enjeksiyonlarını takiben, hayvanlarda ilk generalize tonik klonik konvulsiyonların başlamasına kadar geçen süre saniye olarak ölçüldü ve latent periyot olarak kabul edildi. Omeprazolün tolerans potansiyeli 0,5 mg/kg dozla (tekrarlayan uygulamalarda) kafein ile oluşturulan konvülsiyon modelinde çalışıldı.

Bulgular: Kafein ve PTZ enjeksiyonlarını takiben, omeprazol latent periyotları uzattı. En uzun latent periyot 0,5 mg/kg dozla kafein modelinde gözlendi (% 307,47; p< 0,05), ve omeprazol kafein nöbetlerinde PTZ nöbetlerine göre daha koruyucu idi. Tolerans çalışmasında ise takip eden günlerde omeprazol latent periyotları kısalttı.

Sonuç: Omeprazol düşük dozlarda, özellikle kafein ile oluşturulan nöbetlerde, anti-konvülsan aktivite göstermiştir, fakat bu etkisine karşı diğer karbonik anhidraz inhibitörleri gibi tolerans gelişmiştir.