Patient Satisfaction From A Mother And Child Health And Family Planning Centre
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Ankara
J Clin Pract Res 2004; 26(3): 98-104
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Introduction-aim: Quality concept is becoming increasingly more important in all sectors. Patient satisfaction is one of the basic steps in the quality of the health care system. The aim of this study was to determine the satisfaction of women treated at one of the Mother and Child Health and Family Planning Centres in Ankara.
Material-Materials and Methods: This is a descriptive study, conducted between 17 January- 31 January 2002. Of the 3465 women treated at the centres between these dates, 2493 women (71.9%) were investigated. A preformed questionnare form was applied with face-to-face survey technique. A scale was used to evaluate the satisfaction state.
Results: The main reason for the women choosing this centre was detected as being close to the centre (67.4%). Of the 2493 women, 86.9% reported that they were “satisfied” or “very satisfied” with the centre in general. Another major reason for applying to the centre was prescription requests (32.8%). A significant difference was detected between the “number of previous applications” and the “satisfaction rate” (p<0.001).
Conclusion: This study shows the importance of the distance of a primary health care centre to the patients. In order to improve the service, other studies should be carried out to show the reasons for complaints and the necessary precautions should be taken accordingly.


Ana-Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Merkezine Başvuran Kadınların Hizmetten Memnuniyet Durumları
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Ankara
Journal of Clinical Practice and Research 2004; 3(26): 98-104

Giriş-Amaç: Son yıllarda tüm sektörlerde kalite kavramı ön plana çıkmaya başlamıştır. Sağlık hizmetlerinde kalite söz konusu olduğunda temel basamaklardan birini hasta memnuniyeti oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Ankara İl Merkezi'ndeki beş AÇSAP'a hizmet almak için başvuran kadınların aldıkları hizmetlerle ilgili memnuniyet durumlarının saptanması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 17 Ocak- 31 Ocak 2002 tarihleri arasında Ankara'da beş AÇSAP Merkezi'nde yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. AÇSAP Merkezlerine başvuran 15 yaş ve üzeri 3465 kadından 2493'ü (%71.9) ile görüşülmüştür. Kadınlara yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak anket uygulanmıştır. Kadınların memnuniyet durumları beş'li skala ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Kadınların bu sağlık birimini tercih etme nedenleri arasında birinci sırada %67.4'le ulaşım kolaylığı/yakınlık gelmektedir. Kadınların %86.9'u genel olarak sağlık biriminden memnun/çok memnundur. Memnun olmayan/şikayetçi olanların %38.3'ü personelden, %34.0'ı hizmetin pahalı olmasından şikayetçidir. İncelenenlerin sağlık birimine başvuru nedenleri arasında %32.8'le ilaç yazdırma birinci sıradadır. İncelenenlerin bu sağlık birimine daha önce hizmet almak “kaçıncı kez başvurdukları” ile “memnuniyet durumları” arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.001).
Sonuç: Temel sağlık hizmetlerinde yakınlık kavramının önemi bu çalışma ile birkez daha görülmektedir. Hizmetlerin daha iyi olabilmesi için memnun olmama nedenlerini daha iyi gösteren çalışmalar yapılmalı ve bu eksiklikler giderilmeye çalışılmalıdır.