2Kayseri Provincial Health Directorate, Kayseri, Turkey
Abstract
Aim: This investigation was carried out in order to determine the prevalence of tinnitus among the adults in the provincial centre of Kayseri and the effects of some medical, social and demographic factors on the prevalence of tinnitus.
Materials and Methods: Eleven of 40 primary health centers in the provincial center of Kayseri were selected randomly. A total of 900 individuals were chosen from the patients who referred to these health centers. A questionnaire was applied by face to face interviewing method. Twenty-one people were excluded for incomplete answers. Totally 879 questionnaires (97.7%) were evaluated. Binary logistic regression analysis were performed for statistical analysis.
Results: Total prevalence rate of tinnitus was found as 32.9%. Prevalence rate of tinnitus among the females was found higher than the males (37.5% and 27.4% respectively). Prevalence rates of tinnitus among the people who have hypertension, anaemia, hearing loss and who are working or worked at the noisy places were higher than the others. The effects of age, diabetes mellitus and hearth diseases were not found significant.
Conclusion: Approximately one third of the study group has tinnitus. Tinnitus prevalence among the females is higher than the males. Hypertension, anaemia, hearing loss and working at noisy places increase tinnitus prevalence.
2Kayseri Provincial Health Directorate, Kayseri, Turkey
Amaç: Bu çalışma Kayseri il merkezindeki yetişkinlerde kulak çınlaması prevalansını, çeşitli sosyodemografik faktörlerin kulak çınlaması prevalansına etkisini ve çınlamanın bazı tıbbi yakınmalar ve hastalıklarla ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metod: Kayseri il merkezindeki 40 sağlık ocağından 11 tanesi rasgele seçildi. Bu sağlık merkezlerine başvuran hastalardan rasgele seçilen 900 kişi araştırma kapsamına alındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri, kulak çınlaması ve diğer tıbbi yakınmaları ile ilgili 27 sorudan oluşan bir anket formu yüzyüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Cevapların yetersiz olması nedeniyle 21 kişi çalışmadan çıkarıldı. Toplam 879 anket (%97,7) değerlendirildi. İstatistiksel analiz için binary logistic regresyon analizi uygulandı.
Bulgular: Kulak çınlaması prevalansı %32,9 olarak bulundu. Kadınlarda kulak çınlaması prevalansı erkeklerden daha yüksek bulundu (sırasıyla %37,5 ve %27,4). Hipertansiyon ve anemisi olanlarda ve gürültülü ortamda çalışmakta ya da çalışmış olanlarda kulak çınlaması prevalansı daha yüksek bulundu. Yaş, diabetes mellitus ve kalp hastalığının kulak çınlaması prevalansı üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisi bulunmadı.
Sonuç: Araştırma bölgesindeki yetişkinlerin yaklaşık üçte birinde kulak çınlaması vardır. Kadınlarda kulak çınlaması prevalansı erkeklerden yüksektir. Hipertansiyon, anemi ve gürültülü ortamda çalışma kulak çınlaması prevalansını artırabilir.