QT Dispersion in Epileptic Children and Effect of Antiepileptic Drugs on QT Dispersion
1Department of Pediatrics, Uludag University, Bursa, Türkiye
2Department of Pediatric Cardiology, Uludag University, Bursa, Türkiye
3Department of Pediatric Neurology, Uludag University, Bursa, Türkiye
J Clin Pract Res 2010; 32(3): 189-194
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: Sudden death in epileptic patients may due to epilepsia or drug induced arrhythmia. The aim of this study is to identify changes of QT dispersion, as a predictive marker for arrhythmias, in children treated with antiepileptic drugs.
Materials and Methods: Ninety children treated with antiepileptic drugs and 30 healthy children as controls were involved in the study. Standard 12-lead surface electrocardiograms (ECG) of the study groups were evaluated before antiepileptic drug therapy and after 3 months. ECG of the control group was also reviewed at the beginning of the study and after 3 months. QT, JT and RR intervals were measured in both groups. The corrected QT (QTc) and JT (JTc) intervals were determined and QTc and JTc dispersions were measured.
Results: QTc and JTc dispersion were found to be 85.8±16.5 ms and 79.8±15.6 ms respectively in patients group before the therapy and 43.3±8.2 ms and 40.8±5.6 ms in control group at the beginning (p<0.05). Even QTc dispersion were found to be significantly decreased after 3 months of therapy (80.5±12.9 ms), it was still significantly higher than the QTc dispersion in control group after 3 months.
Conclusion: Determination of QTcd and JTcd values may be useful to predict the risk of sudden death in epileptic patients.


Epileptik Çocuklarda QT Dispersiyonu ve Antiepileptik İlaçların QT Dispersiyonu Üzerine Etkisi
1Department of Pediatrics, Uludag University, Bursa, Türkiye
2Department of Pediatric Cardiology, Uludag University, Bursa, Türkiye
3Department of Pediatric Neurology, Uludag University, Bursa, Türkiye
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 3(32): 189-194

Amaç: Epilepsi hastalarındaki ani açıklanamayan ölümlerin nedeni epilepsi veya ilaçlara bağlı aritmiler olabilir. Bu çalışma aritmi riskini göstermeye yarayan bir belirteç olan QT dispersiyonunun antiepileptik alan hastalardaki değişimini belirlemek amacı ile planlandı.
Hastalar ve Yöntem: Doksan antiepileptik alan hasta ve 30 sağlıklı çocuk çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubunun antiepileptik öncesi ve 3 ay sonrası standart 12 derivasyonlu elektrokardiyografileri (EKG) değerlendirildi. Kontrol grubunun da çalışma başında ve 3 ay sonrasında EKG'leri gözden geçirildi. QT, JT ve RR mesafeleri her iki grup için de ölçüldü. Düzeltilmiş QT (QTd) ve düzeltilmiş JT (JTd) hesaplandı. QTd dispersiyonu (QTdd) ve JTd dispersiyonu (JTdd) belirlendi.
Bulgular: QTdd ve JTdd değerleri hasta grubunda tedaviye başlamadan önce sırası ile 85,8±16,5 ms ve 79,8±15,6 ms, kontrol grubunda ise çalışmanın başında 43,3±8,2 ms ve 40,8±5,6 ms olarak bulundu (p<0.05). Antiepileptik tedaviye başladıktan 3 ay sonra QTdd değerinin anlamlı olarak düştüğü (80,5±12,9 ms), ancak yine de sağlıklı grubun 3 ay sonraki QTdd değerine göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptandı.
Sonuç: QTdd ve JTdd değerlerinin belirlenmesi epileptik hastalardaki ani ölüm riskini değerlendirmek için yararlı olabilir.