2Department of Histology & Embryology Fırat University, Faculty of Medicine, Elazığ, Turkey
3Department of Anatomy, Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Afyon, Turkey
Abstract
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the efficacy of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on formaldehyde (HCHO)-induced learning and memory changes in rats.
Materials and Methods: For this purpose, labyrinth test was performed on 21 male Wistar rats. These animals were divided into three equal groups. All groups underwent training period in the labyrinth test. At the end of this period, control rats were injected intraperitoneally with ethanol; the rats in HCHO group were injected intraperitoneally with formaldehyde, and the rats in HCHO+CAPE group were injected with CAPE along with formaldehyde. All animals, within injection period, were subjected to labyrinth test again. The time spent by each rat in reaching the target was recorded and statistically evaluated using one-way variance analysis (ANOVA) and two-way ANOVA for repeated measures.
Results: Formaldehyde was observed to cause defects in learning and memory, and changes in behavior in rats. The time used by the HCHO-exposed rats in reaching the target was longer than that of control rats. This negative effect of HCHO exposure was partially alleviated by CAPE administration.
Conclusion: In view of the present findings, it is suggested that caffeic acid phenethyl ester exerts beneficial effects against formaldehyde toxicity.
2Department of Histology & Embryology Fırat University, Faculty of Medicine, Elazığ, Turkey
3Department of Anatomy, Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Afyon, Turkey
Amaç: Bu çalışmanın amacı, formaldehitin (HCHO) sıçanlarda neden olduğu öğrenme ve hafıza değişiklikleri üzerine kafeik asit fenetil esterin (CAPE) etkinliğinin araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntemler: Bunun için, Wistar cinsi 21 erkek sıçana labirent testi uygulandı. Hayvanlar üç eşit gruba bölündü. Bütün gruplar labirent testinde eğitim sürecinden geçti. Bu süreç sonunda, kontrol sıçanlara intraperitoneal (ip) etanol, HCHO grubundaki sıçanlara ip formaldehit ve HCHO+CAPE grubundaki sıçanlara ise formaldehit ile birlikte CAPE enjeksiyonları yapıldı. Enjeksiyon dönemindeki tüm hayvanlara yeniden labirent testi uygulandı. Her bir sıçanın hedefe varma süresi kaydedildi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile tekrarlı ölçümler için çift yönlü ANOVA kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Formaldehitin sıçanlarda öğrenme ve hafıza bozuklukları ile davranış değişikliklerine yol açtığı gözlendi. HCHO'ya maruz kalan sıçanların hedefe ulaşmada kullandıkları süre kontrol sıçanlarınkine oranla daha uzundu. HCHO maruziyetinin bu olumsuz etkisi CAPE uygulamasıyla kısmen giderildi.
Sonuç: Bu bulgular ışığında, kafeik asit fenetil esterin formaldehit toksisitesine karşı yararlı etkiler gösterdiği söylenebilir.