Useful Instructions for an Oral Presentation
1Erciyes University Medical Faculty, Biochemistry, Kayseri – Turkey
2Department of Orthodontics, Baskent University Dentistry Faculty, Adana,Turkey
J Clin Pract Res 2011; 33(4): 321-334
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

By a good background of knowledge and by a sufficent preparation, anyone can give an effective oral presentation. This article has been compiled in hopes of providing some helpful instructions on effective ways to present scientific communication. It is aimed at improving the quality of presentation and is designed primarily for young scientists who might be approaching their first professional conference, but other colleagues might also find useful information for improving their own presentations. Effectiveness of an oral presentation depends on the ability of the speaker to communicate with the audience. An important part of this kind of a scientific presentation is focusing on two to three key points and emphasizing those points during the talk. It's observed that the audience learns best when the information presented matches their needs; when they are motivated to learn and anticipate that they will benefit from the experience; when both visual and auditory aids are used; when the aims of an oral presentation are clear, relevant, and in context; when they are actively involved in the learning process or when the experience is enjoyable.

If our instructions are kept in mind during both preparation and talk of an oral presentation, the people will be attentive and speaker's effort will be effective. Many oral presentations concern interesting scientific work, but are nevertheless difficult to follow because the speaker unknowingly makes a number of presentation errors. By far the largest mistake is that a speaker does not realize how an audience listens. If we are well aware of what errors we should avoid, the chances are high that we shall be able to greatly improve our oral presentations. These possible errors are evoked in this article.


Sözel Sunum İçin Bilinmesi Gerekenler
1Erciyes University Medical Faculty, Biochemistry, Kayseri – Turkey
2Department of Orthodontics, Baskent University Dentistry Faculty, Adana,Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2011; 4(33): 321-334

İyi bir bilgi birikimi ve yeterli bir hazırlık sahibi herkes güzel bir sözel sunum yapabilir. Bu yazı bir bilimsel bildiriyi etkin sunma yolları üzerine yararlı bilgiler vermeyi hedeflemiştir. Sunumun kalitesini iyileştirmek ve özellikle genç bilimciler ve diğer meslektaşların kendi sunumlarını güzelleştirebilmelerini amaçlamaktadır. Bir sözel sunumun etkinliği, konuşmacının salondaki dinleyicilerle sürdürebileceği uyuma bağlıdır. Düzeyi iyi bir bilimsel sunumun önemli bir bölümü iki-üç anahtar noktaya odaklanır ve bütün konuşma boyunca bu noktalar işlenir. Birçok uzmana göre bir sunumda en iyi öğrenmenin elde edilmesi için; sunulan bilginin izleyicinin kendi gereksinimlerini karşılaması, izleyicinin öğrenmeye istekli olması, sunumdan fayda sağlayacağı beklentisi, sunumda görsel ve sesli içeriğin bulunması, sunum amacının net ve sunumun konuyla ilgili olması, aktif biçimde katılımın sağlandığı bir ortam olması, sunumun keyifli olması gerekir.

Hem sunum hazırlamada hem de sunum sırasında gerekli özen gösterildiğinde dinleyicilerin dikkatleri toplanacak ve konuşma etkin olacaktır. Birçok sözel sunum ilgi çekici bilimsel bir çalışmayla ilgilidir ancak izlenmesi yine de zordur. Bu ise konuşmacının sunumundaki bilinçsiz birkaç hatası sonucudur. En sık gözlenen konuşmacı hatalarından biri, dinleyenlerin dinleme tarzına önem verilmemesidir. Konuşmacının hangi hatalardan kaçınması gerektiği üzerine dikkat etmesi sonucunda sözel sunum büyük ölçüde düzelecektir. Bu hatalar yazımızda anlatılmıştır.