The Effects of Tracheal Intubation on Changes of Intraocular Pressure after Sevoflurane- N2O Anaesthesia Induction in Children without Use of Muscle Relaxants
1Department of Ophtalmology, Erciyes University, Kayseri, Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation Erciyes University, Kayseri-Turkey
3Erciyes University, Department of Anesthesia and Reanimation, Kayseri / Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(2): 93-96
Full Text PDF

Abstract

Purpose: Laryngoscopy and tracheal intubation may be associated with an acute increase in intraocular pressure and arterial blood pressure. We aimed to investigate the effects of laryngoscopy and tracheal intubation after anaesthesia induction with 8% sevoflurane in O2-N2O mixture without muscle relaxant, on the blood pressure, heart rate and intraocular pressure in children.
Materials and Methods: This study was performed in 30 children, undergoing elective non-ophthalmic surgery. Anaesthesia was induced (8%) and maintained (2-3%) with sevoflurane in nitrous oxide and oxygen. No muscle relaxant was used. IOP was measured first after induction, then 1, 3, 5 min after intubation, and just 1 min before and 1, 3 min after extubation. heart rate, arteriel blood pressure, peripheral oxygen saturation values were recorded after anesthesia induction, after intubation 1st, 3rd and 5th minute, just before extubation and 1, 3 and 5 minute later.
Results: The average age was 35.82±0.17 months and average weight was 14.57±4.23 kgs. Changes for intraocular pressure was not significantly different (p>0.05). Any complication such as respiratory depression, nausea-vomiting, laryngospasm were not observed after induction, intubation and extubation in the children.
Conclusion: Although we did not administer any muscle relaxant, increase in IOP has not been observed during laryngoscopy and intubation.


Çocuklarda Trakeal Entübasyonun Kas Gevşetici Kullanmaksızın Yapılan Sevofluran-N2O Anestezi İndüksiyonundan Sonra Göz İçi Basıncına Etkisi
1Department of Ophtalmology, Erciyes University, Kayseri, Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation Erciyes University, Kayseri-Turkey
3Erciyes University, Department of Anesthesia and Reanimation, Kayseri / Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 2(32): 93-96

Amaç: Laringoskopi ve trakeal entubasyon intraokuler basınç ve arteriyel kan basıncını artırmaktadır. Bu çalışmada; çocukların göz dışı cerrahilerinde kas gevşetici kullanmaksızın O2-N2O karışımı içinde 8% sevofluran anestezisi indüksiyonunu kan basıncı, kalp atım hızı ve göz içi basıncı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma göz ameliyatı harici elektif cerrahi yapılan 30 çocukta gerçekleştirildi. Anestezi 8% sevofluran ile indüksiyondan sonra nitröz oksit ve oksijen karışımı içinde 2-3 % sevofluran ile sürdürüldü. Kas gevşetici kullanılmadı. Göz içi basıncı indüksiyondan sonra, intubasyondan 1, 3, 5 dakika sonra, ekstubasyondan hemen 1 dakika önce ve 1 ve 3 dakika sonra bakıldı.
Bulgular: Laringoskopi ve endotrakeal tüpün yerleştirilmesi bütün çocuklarda kolayca başarıldı. Sistolik ve diastolik kan basıncı indüksiyon sonrasından ekstubasyon öncesine kadar olan sürede indüksiyon öncesi değere göre düşük seyretti. Kalp atım hızında ise indüksiyonun 3. dakikasından ekstubasyon sonrası 5. dakikaya kadar sürede indüksiyon öncesi değere göre düşük seyretti (p<0,05). İntraoküler basınç değerlerinde ise farklılık görülmedi (p>0,05). İndüksiyon, entübasyon ve ekstübasyondan sonra respiratuvar depresyon,bulantı, kusma ve laringospazm gibi herhangi bir komplikasyon ise görülmedi.
Sonuç: Çocuklarda kas gevşetici kullanılmamasına rağmen laringoskopi ve entübasyon sırasında göz içi basıncı, sistolik, diastolik kan basıncı ve kalp atım hızında artış olmamıştır.