Temporary Catheter Applications and Complications in Hemodialysis Patients
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Ün. Tıp Fak. Kalp ve Damar Cer. AD, Kahramanmaraş, TURKEY
2Sivas Devlet Hast. Hemodiyaliz Ünitesi, Sivas, TURKEY
J Clin Pract Res 2006; 28(2): 71-76
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: Temporary hemodialysis catheters are widely used in patients with renal failure for urgent hemodialysis. In this article, we aimed to reflect our experiences in temporary catheters.

Patients and Materials and Methods: In our clinic, 50 cases in which temporary hemodialysis catheter had been applied were evaluated prospectively from October 2003 to June 2004.

Results: Temporary hemodialysis catheters were inserted 78 times in 50 patients. The most frequent localization of insertion was internal jugular vein (n= 56). Complications occurred in early phase in 10 cases and in late phase in 13 cases. The most frequently seen complication was catheter dysfunction.

Conclusion: Temporary hemodialysis catheters are directly proportional with higher rate of complications. Hence, applying permanent vascular access is an urgent necessisty in patients requiring hemodialysis.


Hemodiyaliz Hastalarında Geçici Kateter Uygulamaları ve Komplikasyonları
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Ün. Tıp Fak. Kalp ve Damar Cer. AD, Kahramanmaraş, TURKEY
2Sivas Devlet Hast. Hemodiyaliz Ünitesi, Sivas, TURKEY
Journal of Clinical Practice and Research 2006; 2(28): 71-76

Amaç: Böbrek yetmezliği olan hastalarda acil hemodiyaliz ihtiyacı için geçici hemodiyaliz kateterleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz bu makalede geçici hemodiyaliz kateteri deneyimlerimizi yansıtmayı amaçladık.

Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde Ekim 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında geçici hemodiyaliz kateteri takılan 50 olgu prospektif olarak incelendi.

Bulgular: Elli hastaya toplam 78 defa geçici hemodiyaliz kateteri takıldı. En sık giriş yeri 56 olgu ile internal juguler venlerdi. On olguda erken dönemde, 13 olguda ise geç dönemde komplikasyon gelişti. En sık görülen komplikasyon kateter disfonksiyonuydu.

Sonuç: Geçici hemodiyaliz kateterlerinin kullanımı yüksek komplikasyon oranı ile beraberdir. Bu yüzden hemodiyaliz gereken hastalarda en kısa zamanda kalıcı vasküler girişim yapmak gerekmektedir.