EXAMINATION OF DENTAL CALCULUS STRUCTURE AND MINERAL DENSITY OF PATIENTS WITH DIABETES MELLITUS
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
J Clin Pract Res 2012; 34(1): 10-14 DOI: 10.5152/etd.2012.03
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: It is known that the risk of developing periodontal disease is high in patients with diabetes. In this study, a comparison of the mineral density and structure of calculus in teeth of individuals with diabetes and healthy subjects was aimed at by examining with scanning electron microscopy.
Materials and Methods: In this study, the teeth of 17 diabetic patients were used. After removal of the soft tissues, teeth were embedded in bakalite and sections were obtained from the region including calculus. Teeth covered with gold-palladium were observed by scanning electron microscope and mineral analysis was performed with energy-dispersive system.
Results: The calculus away from homogeneous structure and seen high was being porosities. Intensive cracks in the calculus attaching to the sementum region of control and diabetic groups was also seen tocontinue into the sementum. When the mineral analysis of the control and diabetic groups were compared, there was no significant difference among the proportions of calcium. In diabetics, while the amount of phosphate of calculus in sementum was lower than in the controls, the amount of phosphate in enamel was seen higher than controls and this was statistically significant.
Conclusion: While a significant effect of diabetes on formation of calculus and the amount of inorganic material was not shown, there may be deterioration in the structure of sementum depending on the calculus.


DİYABETLİ HASTALARDA DİŞ TAŞI YAPISI VE MİNERAL DENSİTESİNİN İNCELENMESİ
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 1(34): 10-14 DOI: 10.5152/etd.2012.03

Amaç: Diyabetli hastalarda periodontal hastalık oluşma riskinin fazla olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, diyabetli ve sağlıklı bireylerin dişlerinde diş taşlarının yapısı ve mineral yoğunluğu taramalı elektron mikroskobunda incelenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada, 17 diyabetli hastadan alınan dişler kullanıldı. Dişlerin yumuşak dokuları uzaklaştırıldıktan, bakalit içine gömüldü ve diş taşlarının bulunduğu bölgeden kesitler alındı. Altın-paladyum ile kaplanan dişler taramalı elektron mikroskobunda görüntülendi ve energy-dispersive system ile mineral analizleri yapıldı.
Bulgular: Diş taşlarının homojen yapıdan uzak ve porositesinin yüksek olduğu görüldü. Her iki grupta, diş taşlarının mine yüzeyine düz hatlarla tutunduğu görülürken minede çatlaklara rastlandı. Kontrol ve diyabetik gruplarına ait sementum bölgelerine tutunan diş taşlarındaki yoğun çatlakların sementumda da devam ettiği görüldü. Kontrol ve diyabet gruplarının mineral analizleri karşılaştırıldığında, kalsiyum oranları arasında
belirgin bir farklılık yoktu. Diyabetlilerde, sementumdaki diş taşlarının fosfat miktarı kontrole göre daha düşük iken minedeki fosfat miktarlarının kontrole göre yüksek olduğu görüldü ve bu istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Sonuç: Diş taşı oluşumu ve inorganik madde miktarı üzerine diyabetin önemli bir etkisinin olmadığı gösterilirken diş taşına bağlı olarak sementum yapısında bozulmaların olabileceği görülmektedir.