The Effectiveness and Safety of Ultrasound Guided Renal Biopsies
1Department of Radiology, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(1): 23-26
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: To evaluate the effectiveness and safety of US guided renal biopsies with 16G semi- automated biopsy needles.
Materials and Methods: Renal biopsies obtained with 16G semi-automated biopsy needle between the years 2005-2007 were included into the study. Free hand technique under US guidance was used. The biopsies were categorized as the ones obtained from a lesion and the ones obtained for parenchymal disease. The pathology results were noted and effectiveness was calculated. Major (need for blood transfusion, radiological intervention or surgical intervention, acute renal obstruction or failure, septicemia and death) and minor (pain and hematuria) complications were noted.
Results: There were 32 patients in the lesion group and 73 patients in parenchymal disease group. In five patients the biopsy material was not suitable for a pathological diagnosis. In three patients biopsies were obtained from the necrotic part of the lesion and in two patients parenchymal biopsy was inadequately obtained from the medulla. All other biopsies were sufficient and appropriate for a pathological diagnosis. So the success rate was %95,1 for all biopsies, %90,62 for lesion biopsies, and %97,26 for parenchymal biopsies. Minor complications were seen in six patients.
Conclusion: Renal biopsies with 16G semi-automated biopsy needles under US guidance are effective and safe.


Ultrason Rehberliğinde Yapılan Böbrek Biyopsilerinin Etkinlik ve Komplikasyonları
1Department of Radiology, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 1(32): 23-26

Amaç: Sunulan çalışmada ultrasonografi eşliğinde 16G yarı-otomatik biyopsi iğneleri ile yapılan böbrek biyopsilerinin tanı koymadaki etkinliği ve güvenilirliğini araştırmak amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2005-2007 tarihleri arasında 16 G yarı otomatik biyopsi iğnesi ile ultrasonografi eşliğinde serbest el tekniği kullanılarak alınan 105 böbrek biyopsisi alındı. Biyopsiler lezyondan yapılan biyopsiler ve parankim biyopsileri olarak iki gruba ayrıldı ve biyopsilerin patoloji sonuçları kaydedilerek başarı oranı hesaplandı. İşlem sonrasında olgular major (kan transfüzyonu, cerrahi veya radyolojik girişim gerektiren durumlar, akut renal obstrüksiyon ve yetmezlik, septisemi, ölüm) ve minör (ağrı ve hematüri) komplikasyonlar açısından takip edildi.
Bulgular: Biyopsiler 32 olguda lezyondan 73 olguda ise parankimden elde olundu. Beş olguda biyopsi materyali tanı için uygun değildi. Lezyondan biyopsi yapılan 3 olguda biyopsi materyali nekrotik kısımdan ve parankim biyopsisi yapılan iki olguda da medulladan elde olunduğundan tanı konulamadı. Diğer olgularda histopatolojik tanı konuldu. Başarı oranı tüm biyopsiler için %95,1, lezyon biyopsileri için %90,62, ve parankim biyopsileri için %97,26 idi. Perkütan böbrek biyopsisi işlemi sonrasında major komplikasyon görülmezken 6 olguda minor komplikasyon saptandı.
Sonuç: Ultrasonografi kılavuzluğunda 16G yarı otomatik biyopsi iğnesi ile alınan biyopsiler etkin ve güvenlidir.