PELVIC ABSCESS: MESH COMPLICATION, A CASE REPORT
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
J Clin Pract Res 2012; 34(1): 38-40 DOI: 10.5152/etd.2012.11
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Synthetic meshes for increasing the success of some surgical procedures and treatment to extend life, are increasingly being used. However, the increasing use of mesh introduces the risk of complications associated with meshes. Complications are a wide range of chronic erosion, dyspareunia, pain, infection, abscess and sinus formation, rectum, bladder and vascular injuries. In this case report, we presented a patient who underwent abdominal hysterectomy and sacrospinous fixation for pelvic organ prolapse and developed postoperative mesh complication. Good indications for the use of mesh in selected cases, and the appropriate surgical technique can give more useful results. In this respect, algorithms and common consensus are needed. Nowadays data about meshes, except for clinical trials, are not available to support the routine use of meshes in pelvic reconstructive surgery. We consider that this type of single or serial case presentation will contribute to the formation of the algorithms on the use of mesh.


PELVİK APSE: MEŞ KOMPLİKASYONU, OLGU SUNUMU
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 1(34): 38-40 DOI: 10.5152/etd.2012.11

Sentetik meşler, bazı cerrahi prosedürlerde başarıyı artırmak ve tedavinin ömrünü uzatmak için, giderek artan oranda kullanılmaktadırlar. Ancak, artan meş kullanımı meşe bağlı komplikasyon riskini de beraberinde getirmektedir. Komplikasyonlar kronik erozyon, disparoni, ağrı, enfeksiyon, abse ve sinüs oluşumu, rektum, mesane ve damar yaralanmalarına kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bu yazıda pelvik organ prolapsusu
nedeniyle abdominal histerektomi, sakrospinöz fiksasyon yapılan ve postoperatif dönemde meş komplikasyonu gelişen bir olgu sunulmaktadır. Meş kullanımı endikasyonun iyi seçildiği olgularda ve uygun cerrahi teknik kullanılarak daha yararlı sonuçlar verebilir. Bu açıdan algoritmalara ve ortak görüş birliğine ihtiyaç vardır. Meşlerin güncel olarak, klinik denemeler dışında, pelvik rekonstrüktif cerrahide rutin kullanımını destekleyecek veri bulunmamaktadır. Bu tür tek veya seri haldeki olgu sunumlarının meş kullanımıyla ilgili algoritmaların oluşumuna katkıda bulunacağını düşünüyoruz.