2Department of General Surgery, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
3Department of Nuclear Medicine, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
Abstract
Background: Approximately 50% of patients with serosa-invasive gastric carcinoma develop peritoneal recurrence and die of this disease during the first 2 years, even if curative resection is performed. Peritoneal lavage samples (PLS) from 31 patients with gastric adenocarcinoma were obtained at laparotomy and the free cancer cells in the lavage solution were investigated. The aim of this study was to compare positive peritoneal lavage solution compare with expression in gastric carcinoma CEA, CA19-9, nm23 immunohistochemically and CEA and CA19-9 levels of systemic and portal venous blood.
Materials and Methods: Peritoneal lavage samples from 31 patients with gastric carcinoma were obtained at laparotomy. To identify the free cancer cells in the samples, cytopathologic examinations were performed. Systemic venous blood samples were taken from all diagnosed gastric malignancy patients. In addition, portal blood samples were taken in order to measure CEA and CA 19-9 levels in the blood samples. By immunohistochemical analyses for CEA, CA19-9 and nm23 were performed all gastric operation specimens. For statistical analyses, Chi-square and Fisher's exact test were used.
Results: The study group was comprised of 31 advanced gastric carcinoma patients. Of these patients, 16 were diffuse and the remaining 15 were diagnosed with intestinal type gastric carcinoma. Serosal invasion of tumor cells were established in 24 patients and of those patients, 6 had positive peritoneal lavage solutions. There were no patients with positive peritoneal lavage solution without serosal involvement. There was no significant correlation of immunohistochemical expression of CEA, CA19-9 and nm23 and PLS, although correlation of PLS and systemic CEA, CA19-9 and venous CEA levels were found to be significant (p<0.05).
Discussion: Cytologic examination for malignant cell investigation in PLS is a simple, inexpensive and quick method, however the sensitivity of this method is not very high. Additional methods could be used for the investigation of malign cells in PLS.
2Department of General Surgery, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
3Department of Nuclear Medicine, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
Amaç: Serozaya invaze olan mide adenokarsinomlarının yaklaşık yarısı, küratif rezeksiyon uygulanmış olmasına rağmen, peritoneal rekürrens gelişimi ile ilk iki yıl içerisinde kaybedilmektedir. Serozal invazyon bulunmaksızın peritoneal yıkama sıvısı (PYS) pozitif olan hastalarda yine peritoneal nüksler karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı mide adenokarsinomu nedeni ile opere edilen 31 hastada intraoperatif elde edilen PYS ile spesmenin CEA, CA19-9 ve nm23 ile immunohistokimyasal boyanması ve operasyon öncesi ölçülen serum CEA, CA19-9 ve operasyon sırasında ölçülen portal vendeki CEA, CA19-9 seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.
Hastalar ve Yöntem: Mide adenokarsinomu nedeni ile 2001 yılı içerisinde opere olan hastalara (31 olgu); operasyon sırasında, laparotomiden hemen sonra peritoneal yıkama yapılarak elde edilen sıvıda sitolojik olarak atipik hücre araştırıldı. Kandaki CEA, CA19-9 seviyelerini belirlemek için operasyondan önce sistemik kan ve operasyon sırasında portal kan örnekleri alındı.Operasyon spesmenleri incelenerek CEA, CA19-9 ve nm23 ile immunohistokimyasal boyanma uygulandı.Bulguların değerlendirilmesinde Ki-kare istatistik yöntemi kullanıldı.
Sonuç: Olguların 16'sı diffüz 15'i ise intestinal tip adenokarsinom tanısı aldı. Serozal invazyon 24 hastada bulunurken bu hastaların yalnızca 6'sında PYS'de pozitiflik bulundu. Serozal invazyon olmaksızın PYS'de pozitiflik bulunan hastamız mevcut değildi. PYS pozitif hastaların 3'ü intestinal diğer 3'ü ise diffüz tipteydi. Sitoloji pozitifliği ve CEA, CA19-9 ve nm23 ile immünohistokimyasal boyanma oranı arasında ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamasına rağmen (p>0,05), sistemik kanda yüksek bulunan CEA ve CA19-9 seviyesi ile portal kandaki CEA yüksekliği ile PYS pozitifliği arasındaki anlamlı istatistiksel ilişki vardı (p<0,05).
Tartışma: PYS'de malign hücre varlığının araştırılmasında sitolojik inceleme basit, ucuz ve hızlı bir yöntemdir. Bununla birlikte sensivitesi düşüktür. Ek yöntemler kullanılarak duyarlılığı arttırılabilir.