Histomorphologic Evaluation of The Development of The Esophagus Between 17 and 32 Weeks Old Human Fetuses
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Konya
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Afyon
3Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya
J Clin Pract Res 2005; 27(4): 152-157
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: The embryonic development of the esophagus progresses very complexly and systematically. The aim of this study was to the histological evaluation of the esophagus in 17-32 week old human fetuses.

Materials and Methods: 20 human fetuses whose ages ranged between 17-32 week-old and all of which were collected by University of Selcuk Meram Faculty of Medicine Department of Anatomy via spontaneous abortus under ethic rules were included in this study. The tissue samples of the esophagus were excised and processed with routine histologic methods, embedded in paraffin, stained with Hematoxylin-Eosin and evaluated light microscopically.

Results: The histologic organization of the esophagus of the 17-20 week old fetuses was poor. However, the organization was accelerated after 21 weeks and almost finished after approximately 27 weeks.

Conclusion: Fetal development of the esophagus accelerates after approximately 21 weeks and ending coarsely after 27 weeks.


Özofagus'un Gelişiminin 17 İle 32 Haftalar Arasındaki Fetüslerde Histomorfolojik Olarak Değerlendirilmesi
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Konya
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Afyon
3Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya
Journal of Clinical Practice and Research 2005; 4(27): 152-157

Amaç: Gastrointestinal sistemin embriyonik dönemde gelişimi oldukça kompleks ve sistematik bir tarzda ilerler. Bu çalışmanın amacı insan özofagus'unun fetal dönemde 17-32 haftalar arasında gelişiminin histolojik olarak incelenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında bulunan ve spontan düşük sonucu elde edilmiş ve etik olarak piyes haline getirilmiş insan fetüslerinden gebelik haftası 17 ila 32 arasında değişen 20 tanesi seçildi. Bu fetüslerden alınan özofagusa ait doku parçaları rutin histolojik doku takibi metodları ile takip edilip parafine gömüldü ve Hematoksilen- Eosin ile boyanıp ışık mikroskobunda incelendi.

Bulgular: 17-20 haftalar arasında özofagus histolojik yapısının henüz oldukça zayıf organizasyon gösterdiği, 21. haftada organizasyonun daha hızlandığı ve 27. haftada özofagus'un normal histolojik bileşenlerinin büyük kısmının genel anlamda yerleştiğini belirledik.

Sonuç: Özofagus'un fetal dönemde gelişimi 21. hafta civarında hızlanmakta ve 27. hafta civarında genel anlamda tüm histolojik yapılar organize olmaktadır.