Kernicterus: Acute MR Imaging Findings
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji, Kayseri
J Clin Pract Res 2004; 26(2): 62-68
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: To investigate the cranial magnetic resonance imaging findings of kernicterus in the acute stage.

Material And Materials and Methods: Nine neonates who admitted with jaundice, encephalopathy and indirect hyperbilirubinemia (mean, 35.9 mg/dL) were prospectively evaluated with cranial magnetic resonance imaging. Pathological signal changes were evaluated paying particular attention to globus pallidus.

Results: Six of nine patients demonstrated bilateral, symmetrical, increased signal intensity in the globus pallidus on T1-weighted imaging in various degrees. These lesions were not apparent on T2-weighted images. In one patient without globus pallidus involvement multiple parenchymal punctate T1 hyperintense lesions consistent with hemorrhage were seen. The magnetic resonance imaging studies of other two patients showed no evidence of abnormality.

Conclusion: The involvement of globus pallidus seen as hyperintense on T1-weighted magnetic resonance imaging, is a common and characteristic finding of acute kernicterus.


Kernikterus: Akut MR Görüntüleme Bulguları
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji, Kayseri
Journal of Clinical Practice and Research 2004; 2(26): 62-68

Amaç: Kernikterusun akut dönem kranial manyetik rezonans görüntüleme bulgularını araştırmak.

Gereç ve Yöntem: Sarılık, ensefalopati ve indirekt hiperbilirubinemi (ortalama 35.9 mg/dL) ile başvuran olan dokuz yenidoğan çalışmaya alınarak 1-10 gün içinde prospektif olarak kranial manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirildi. Patolojik sinyal değişiklikleri özellikle globus pallidusa dikkat edilerek değerlendirildi.

Bulgular: Dokuz olgunun altısında T1 ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemede globus pallidusta değişik derecelerde bilateral, simetrik sinyal artısı izlendi. Bu değişiklikler T2 ağırlıklı görüntülerde izlenmedi. Globus pallidus tutulumu olmayan bir olguda hemoraji ile uyumlu çok sayıda parankimal noktasal odak izlendi. Geriye kalan iki olguda manyetik rezonans görüntüleme tamamen normaldi.

Sonuç: T1 ağırlıklı görüntülerde hiperintens olarak izlenen globus pallidus tutulumu akut kernikterusta sık görülen ve karakteristik bir manyetik rezonans görüntüleme bulgusudur.