Hypernatremic Dehydration And Renal Vein Thrombosis In A Case With Cornelia De Lange Syndrome Associated With Holoprosencephaly
1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Manisa
2Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji, Manisa
J Clin Pract Res 2004; 26(4): 201-205
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Cornelia de Lange syndrome (CDL) has characteristic features such as microcephaly, synophrys, long philtrum and intrauterine growth retardation, and mental and motor retardation. The syndrome is usually sporadic, although autosomal dominant and recessive inheritance might be a factor in some cases. Although midline malformations of the brain are common in CDL, holoprosencephaly is not usual. In this paper, we discussed hypernatremic dehydration and renal vein thrombosis complications in a case with CDL associated with holoprosencephaly.


Cornelia De Lange Sendromuna Eşlik Eden Holoprosensefalili Olguda Hipernatremik Dehidratasyon ve Renal Ven Trombozu
1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Manisa
2Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji, Manisa
Journal of Clinical Practice and Research 2004; 4(26): 201-205

Cornelia de Lange sendromu (CDL), mikrosefali, sinofriz, uzun filtrum gibi karakteristik yüz görünümü bulgularının bulunduğu, intrauterin büyüme geriliği, mental ve gelişimsel gerilikle seyreden, çoğunlukla sporadik olmakla beraber otozomal dominant veya resesif kalıtım paterninin de sorumlu olabildiği bir genetik sendromdur. Beyin orta hat anomalileri bu sendroma sıklıkla eslik etmektedir, ancak holoporozensefali ile beraberliği sık değildir. Bu yazıda, CDL sendromuna eşlik eden holoprozensefalili olguda, hipernatremik dehidratasyon, akut böbrek yetmezliği ve renal ven trombozu komplikasyonları tartışılmıştır.