Use of Propofol Alone Or In Combination With Alfentanil In Probe Curettage
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji, Kayseri
J Clin Pract Res 2002; 24(4): 180-184
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: The aim of the present study was to compare the haemodynamic, sedative and analgesic effects of propofol (P) alone or in combination with alfentanil (A) during probe curettage.

Materials and Methods: A total of 42 women patients, American Society for Anesthesiologist (ASA) I-II, scheduled for probe curettage were randomly divided into two groups. The patients in Group I were given 1.5 mg/kg P, Group II: 1.5 mg/kg P, 10 Cg/kg A. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), heart rate (HR), peripheral O2 saturation (SpO2), were recorded before induction, during and after operation.

Results: No statistically significant differences were seen between the SBP and DBP measurements of the groups before induction and during operation (p>0.05), however, SBP and DBP were significantly lower after operation in the P+A group (p<0.05). There were no statistically significant differences between HR and SpO2 values between the two groups (p>0.05). Duration of apne and recovery were shorter in Group I than Group II.

Conclusion: We conclude that P used alone provided haemodynamic stability, sedation, analgesia and rapid recovery without the combination of opioids in probe curettage.


Probe Küretajda Tek Başına Propofol Veya Propofol/Alfentanil Kombinasyonu
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji, Kayseri
Journal of Clinical Practice and Research 2002; 4(24): 180-184

Amaç: Bu çalışmanın amacı, probe küretajda tek başına uygulanan propofol (P) ile propofol+alfentanil (P+A) kombinasyonunu hemodinamik stabilite, sedatif ve analjezik etkileri açısından karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Probe küretaj uygulanacak American Society for Anesthesiologist (ASA) I-II grubundan 42 kadın hasta rasgele iki gruba ayrıldı. Grup I hastalara 1.5 mg/kg P, Grup II hastalara ise 1.5 mg/kg P +10 Cg/ kg alfentanil (A) kombinasyonu uygulandı. Tüm hastaların başlangıç, işlem sırası ve sonrasında sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen saturasyonu (SpO2 ) değerleri ile apne ve derlenme süreleri kaydedildi.

Bulgular: Her iki grupta da indüksiyon öncesi ve operasyon esnasında SAB ve DAB değerleri benzer seyrederken (p>0.05), operasyon sonrasında P+A grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). KAH ve SpO2 değerleri anlamlı değişiklikler göstermedi (p>0.05). Apne ve derlenme süreleri P grubunda P+A grubuna göre daha kısa bulundu (p<0.05).

Sonuç: Probe küretajda tek başına kullanılan propofol yeterli hemodinamik stabilite, sedasyon, analjezi sağlamakta ve etkisi daha hızlı sonlanmaktadır.