2Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Abstract
Purpose: Breast-feeding is the best and safest way to feed infants. However, inadequate breastfeeding may result in hypernatremic dehydration and serious neurological complications in neonates. The aim of the present paper was to define the incidence, complications, morbidity and mortality of hypernatremic dehydration due to inadequate breast-feeding in a neonatal intensive care unit.
Materials and Methods: Forthy six newborn who diagnosed as hypernatremic dehydration were investigated retrospectively between January 2004- December 2007.
Results: The newborns in this study 65.0% were primiparity and 63% were spontaneous vaginal delivery. Hospitalization period was 1.4±0.3 days in spontaneous vaginal delivery. Average postnatal age of these patients was 7.18±3.2 days and average weight loss according to birthweight was 15.1%. The most common presenting symptom was fever (41.3%). Mean serum sodium level was 162.3±8.9 mEq/lt and these patients had 54.4%severe, 32.6% moderate and 13.0% mild dehydration according to physical and laboratory findings.
Conclusion: Low level of maternal knowledge in lactation and failure of early postnatal follow up was associated with the neonatal hypernatremic dehydration. Increased efforts are required to establish successful breast-feeding and all breastfed infants should receive regular follow- up by health-care worker.
2Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Amaç: Anne sütü yenidoğan ve süt çocuklarının beslenmesinde en iyi ve en güvenli seçenektir. Ancak yetersiz anne sütü yenidoğanlarda hipernatremik dehidratasyon ve ciddi nörolojik komplikasyonlar ile sonuçlanabilir. Sunulan çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yetersiz anne sütü alımına bağlı hipernatremik dehidratasyonun sıklık, komplikasyon, mortalite ve morbiditesinin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2004 ile Aralık 2007 tarihleri arasında Yenidoğan Ünitesine hipernatremik dehidratasyon tanısıyla kabul edilen toplam 46 yenidoğan alındı.
Bulgular: Çalışmaya alınan yenidoğanların %65'i ilk çocuk, %63'ü de normal vajinal doğum idi. Normal vajinal doğumlarda hastanede kalış süresi ortalama 1,4±0,3 gündü. Olguların ortalama başvuru yaşları 7,18±3,2 gün ve ortalama kilo kayıpları doğum kilolarına göre %15,1 olarak hesaplandı. En sık başvuru şikayeti (%41,3)ateşdi. Fizik muayene ve laboratuar bulgularına göre olguların %54,4'ünde ağır, %32,6'sında orta, %13'ünde de hafif derecede dehidratasyon vardı ve başvuru anındaki ortalama serum sodyum değerlerinin 162,3±8,9 mEq/lt olduğu görüldü.
Sonuç: Annenin laktasyon konusunda bilgi düzeyinin düşük olması ve erken postnatal dönemde yetersiz izlem yenidoğanda hipernatremik dehidratasyonla sonuçlanabilir. Başarılı emzirmenin sağlanması için çabaların arttırılmasına gereksinim vardır ve ayrıca emzirilen tüm infantlar sağlık çalışanları tarafından düzenli izlenmelidir.