Postnatal Depression: Midwives' and Nurses' Knowledge and Practices
1Faculty of Health Sciences Gazi University, Ankara - Turkey
2Department of Intensive Care Hacettepe University, Ankara - Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(4): 265-274
Full Text PDF

Abstract

Purpose: This was a descriptive investigation to evaluate the information and practice of midwives and nurses working in primary health services regarding post natal depression.
Materials and Methods: The sample of the study comprises 302 midwives and nurses employed in health centers in Ankara. The data were collected using a questionnaire. In the evaluation of the data, percentage and Pearson chi square tests were used.
Results: According to the results of the investigation, majority of participants rated their information on post natal depression as moderate or low level. It has been established that the majority of participants do not know the definition of depression (84.4%), risk factors for it (73.4%) and the methods of diagnosing it (72.2%). The majority of the nurses and midwives (75.5%) stated that services for evaluating the psychological state of mothers are not offered in the health centers where they are employed.
Conclusion: The findings of our study demonstrate that the information and practice of nurses and midwives are not at the expected level. It may be recommended that the awareness of the midwives and nurses is enhanced by informing on the subject for diagnosing and suitable intervention on PND in early period.


Postnatal Depresyon: Ebe ve Hemşirelerin Bilgi ve Uygulamaları
1Faculty of Health Sciences Gazi University, Ankara - Turkey
2Department of Intensive Care Hacettepe University, Ankara - Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 4(32): 265-274

Amaç: Bu çalışma birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin doğum sonu depresyon konusunda bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde yer alan sağlık ocaklarında görevli 302 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Veriler soru formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve Pearson ki-kare kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırma sonucunda, katılımcıların çoğu doğum sonu depresyon konusundaki bilgilerini orta ve düşük düzeyde değerlendirmişlerdir. Ebe ve hemşirelerin çoğunluğunun doğum sonu depresyon tanımını (%84,4), risk faktörlerini (%73,4) ve doğum sonu depresyonu tanılama yöntemini (%72,2) bilmediği belirlenmiştir. Ebe ve hemşireler çoğunlukla (%75,5) çalıştıkları sağlık ocaklarında annelerin ruhsal durumunu değerlendirmeye yönelik hizmetlerin verilmediğini belirtmişlerdir.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında ebe ve hemşirelerin PND konusunda bilgi ve uygulamalarının istendik düzeyde olmadığı söylenebilir. PND'un erken dönemde belirlenmesi ve uygun girişimlerin yapılabilmesi için ebe ve hemşirelere bu konuda bilgi verilerek farkındalıklarının artırılması önerilebilir.