Abstract
Purpose: To assess the profile, outcome and factors affecting prognosis of children admitted to Pediatric Intensive Care Unit (PICU).
Materials and Methods: A retrospective study was undertaken of 282 children admitted to PICU. Demographics, clinical and laboratory findings, pediatric risk of mortality score, complications, nosocomial infections and causes of mortality of all patients were documented.
Results: The mean age and average length of PICU were 2 years (range 1 month-19 years) and 2 days (2,5 hours-145 days), respectively. Infections, especially pneumonia, were major cause of admission of PICU. There was chronic disease in 47 % of patients. Mean PRISM III score on admission was 11,9 ± 8,2. At the follow-up period, nosocomial infections were seen in 74 patients and ventilator associated pneumonia was detected 25 % of mechanical ventilated patients. Mortality was seen 18 % of patients. The major causes of mortality were lung diseases. The length of PICU days, duration of ventilation, acute renal failure, PRISM III score, hematological and cardiac abnormalities, and infections in nonsurvivor patients were statistical significantly higher than survivor patients.
Conclusion: This study showed that PRISM III score and systemic problems on follow-up could affect PICU mortality and that nosocomial infections were quite high and that pulmonary diseases were major cause of mortality.
Amaç: Çocuk yoğun bakım ünitesine yatan olguların sonuçlarını ve prognoza etki eden faktörleri belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: Bir yıl süre ile çocuk yoğun bakım ünitesine yatan 282 olgunun kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Yatış tanıları, altta yatan esas hastalıkları, klinik ve laboratuar bulguları, izlem sırasında gelişen komplikasyonlar, pediatrik mortalite risk skoru, ölüm nedenleri ve hastane enfeksiyonları araştırıldı.
Bulgular: Olguların ortalama yaşları 2 yıl (1 ay-19 yıl) ve ortalama yoğun bakım yatış süresi 2 gün (2,5 saat-145 gün) idi. En sık akciğer enfeksiyonu olmak üzere enfeksiyonlar en başta gelen yatış nedeni olarak bulundu. Olguların %47'sinde altta yatan bir hastalık vardı. Kabulde ortalama PRISM III skoru 11,9 ± 8,2 idi. İzlem sırasında en sık pnömoni olmak üzere 74 hastada hastane enfeksiyonu saptandı. Ventilatör tedavisi alan olguların %25'inde ventilatör ilişkili pnömoni görüldü. Hastaların %18'i kaybedildi. Ölen olgularda en sık neden akciğer kaynaklı patolojilerdi. Ölen olguların PRISM III skoru, ventilatörde kalma ve yatış süreleri, böbrek fonksiyon bozukluğu, hematolojik ve kardiyak anormallikler ve enfeksiyon oranı sağ kalanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla idi.
Sonuç: Yoğun bakım mortalitesini PRISM III skoru ve izlem sırasında karşılaşılan sistemik sorunlar etkilemektedir. Hastane enfeksiyonu oranı oldukça yüksektir ve akciğer kaynaklı patolojiler en yaygın ölüm nedenidir.