2Department of Internal Medicine, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Genetics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
4Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Abstract
Purpose: Although the presence of the interaction between sex steroids and the immune system is known, the mechanism of this interaction, which is very important in understanding the pathogenesis of the autoimmune disorders, is still unclear. In-vivo interaction of testosterone and IL-2R expression at lymphocyte level has not yet been investigated. Therefore, in the present study, we report the preliminary results of our ongoing study regarding the effects of conventional gonadotrophin therapy on lymphocyte subgroups and its relation with IL-2R expression in patients with idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism (IHH).
Materials and Methods: Peripheral venous blood samples were obtained from 10 patients with IHH (Mean age 25.6 ± 7.1 years) and 10 age- and sex-matched healthy volunteers (Mean age 27.1 ± 3.9 years). Patients were treated for 12 months (3 days a week) with hCG and hMG. Lymphocyte subtype levels including CD3, CD4, CD8, CD16 and CD19 were analyzed by flow cytometry. Quantitative Real- Time RT-PCR was used to examine the express ion of IL-2R (target gene) and beta-aktin (reference gene) in peripheral mononuclear blood cells (PMBCs) derived from patients and controls.
Results: In the patient group, before treatment total lymphocyte count was significantly high and the mean CD4 percentage was significantly low when compared to the results of healthy controls (P<0.05). Following gonadotrophin treatment, lymphocyte count and CD4 levels were significantly normalized (P<0.05). Baseline IL-2R mRNA level was 273 ± 50 % in the patient group and a significant decrease in IL-2R mRNA level was found after treatment (93 ± 13 %) (P<0.05).
Conclusion: In-vivo interaction between sex hormone and cytokine receptor in patients with IHH was shown for the first time in the literature. Both lymphocyte subtypes and IL-2R expression are affected in IHH patients and the increase in serum testosterone levels normalizes these changes.
2Department of Internal Medicine, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Genetics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
4Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Amaç: Seks steroidleri ve immün sistem ilişkisinin varlığı insanda bilinmekle birlikte, otoimmün hastalıkların patogenezini anlamak için gerekli olan bu ilişkinin mekanizması halen açık değildir. Erkeklerdeki major seks steroidlerinden olan testosteron ile IL-2R ekspresyonunun lenfosit düzeyindeki fonksiyonel ilişkisi insanda in-vivo ortamda henüz incelenmemiştir. Bu nedenlerden dolay idyopatik hipopogonadotropik hipogonadizmli (İHH) hastalarda planladığımız, konvansiyonel gonadotropin tedavisinin lenfosit alt gurupları ve periferal mononükleer hücrelerdeki (PMBC) IL-2R ekspresyonu üzerine etkileriyle ilgili araştırmanın ön çalışma sonuçlarını sunacağız.
Gereç ve Yöntem: İHH tanısı alan 10 erkek hasta (ortalama yaş 25,6 ± 7,1) ve yaş/cinsiyet eşleştirilmiş 10 sağlıklı kontrol (ortalama yaş 27,1 ± 3,9) çalışmaya alınmıştır. Hastalar 12 ay boyunca haftada 3 gün; hCG ve human postmenopozal gonadotropin (hMG) ile tedavi edilmiştir. Lenfosit alt guruplarından CD3, CD4, CD8, CD16 ve CD19 yüzdeleri flow sitometri ile ölçülmüştür. Quantitative real-time PCR ile kontrollerin PMBC'lerinden elde edilen cDNA'larda IL-2R (hedef gen) ve beta-aktin (referans gen) ekspresyonu analiz edilmiştir.
Bulgular: Hasta gurubunda tedavi öncesi total lenfosit sayısı kontrollere göre anlamlı olarak yüksek ve ortalama CD4 yüzdesi ise anlamlı olarak düşüktü (P<0,05). Tedavi sonrasında hastalarda lenfosit sayıları azaldı ve CD4 düzeyleri ise normalize oldu (P<0,05). Hastaların ortalama bazal IL-2R mRNA düzeyi % 273.3 ± 50 olarak bulundu ve kontrole göre anlamlı olarak yüksekti. Tedavi sonrasında ise IL-2R mRNA düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı (%93 ± 13) (P<0,05).
Sonuç: Çalışmamızda literatürde ilk defa İHH tanısı alan hastalarda in-vivo olarak seks hormonu ile sitokin reseptörünün ilişkisi lenfosit düzeyinde gösterilmiş oldu. İHH'li hastalardaki gerek lenfosit alt tiplerinde gerekse de daha belirgin olarak IL-2R ekspresyonunda normale göre farklılıklar bulunmakta ve testosteron düzeyinin artmasıyla bu değişiklikler düzelmektedir.