Should Cervical and Lumbar Lordosis be Evaluated on MR Imaging?
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2006; 28(4): 205-210
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: In the literature, data about the cervical and lumbar lordotic angle measurements and their clinical implications are based on plain film studies. In this study, we aimed to assess the efficacy of magnetic resonance imaging in cervical and lumbar lordotic angle measurements with respect to plain films.

Materials and Methods: The measurements obtained from plain films and magnetic resonance images of 66 patients with degenerative disease of cervical (n=32) and lumbar (n=34) spine were investigated using the Cobb method (C1- C7 for cervical spine; L1-L5 and L1-S1 for lumbar spine). Intermethod agreement was determined by correlation analysis and the difference between the measurements were evaluated by paired t test..

Results: There was a poor correlation between the two methods (R 0.5). A high variability in the measurements, which was most pronounced at the cervical region, was noted. The difference between the plain film and magnetic resonance based measurements were insignificant (p>0.05).

Conclusion: Due to poor intermethod agreement, lumbar and servical lordosis measurments on magnetic resonance imaging may be misleading.


Manyetik Rezonans Görüntülemede Servikal ve Lomber Lordoz Değerlendirilmeli Mi ?
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2006; 4(28): 205-210

Amaç: Bu çalışmada manyetik rezonans görüntüleri ile elde edilen lordoz ölçümleri ile direkt grafilerden elde edilenler karşılaştırılarak manyetik rezonans görüntülemenin lordozu değerlendirmedeki etkinliği araştırıldı.

Gereç ve Yöntem: Dejeneratif artropati ve/veya disk hernisi ön tanıları ile başvuran 32 servikal ve 34 lomber omurga hastalıklı toplam 66 olguda manyetik rezonans görüntüleme ve direkt grafiler üzerinde Cobb yöntemi kullanılarak lordoz ölçümleri yapıldı. Cobb yöntemi servikal hastalığı olan grupta C1-C7 seviyeleri arasında, lomber hastalığı olan grupta ise L1-L5 ve L1-S1 seviyeleri arasında uygulandı. Tetkikler arasındaki uyumu araştırmak için sonuçlar korelasyon analizine tabi tutuldu. Ayrıca ölçümler arası farklılık istatistiksel olarak (paired t test) araştırıldı.

Bulgular: Servikal omurga hastalığı bulunan grupta daha belirgin olmak üzere (C1-C7) bütün ölçümlerde yüksek varyasyon katsayıları mevcuttu. Manyetik rezonans görüntülerden ve direkt grafilerden elde edilen servikal ve lomber lordoz dereceleri arasında zayıf bir ilişki vardı (R 0,5). Manyetik rezonans görüntüleme ve yan grafi kullanılarak yapılan ölçümlerde yöntemler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05).

Sonuç: Her iki yöntemle elde edilen ölçümler arasında zayıf bir ilişki olması nedeniyle manyetik rezonans görüntüleri üzerinde lomber ve servikal lordoz hakkında değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir.