Septic Loosening Due to Brucella Melitensis After Bilateral Knee Prosthesis and Two-Stage Total Knee Prosthesis Revision
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji, Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
J Clin Pract Res 2012; 34(2): 97-99 DOI: 10.5152/etd.2012.24
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Infection after total knee replacement is a serious complication associated with a high incidence of morbidity. A prosthetic infection due to Brucella melitensis is a very rare condition. In this study, we describe a case of brucellosis infection with septic loosening of both knee joints after bilaterally cemented total knee prosthesis application; this is rarely encountered in the literature. The patient diagnosis was established by clinical findings (fever, joint swelling, etc.) and supported by laboratory findings and analysis of joint fluid obtained from joint aspiration.
Plain radiography and bone scintigraphy confirmed septic loosening. In this case, we performed total knee prosthesis revision bilaterally after antibiotic treatment. We preferred two-stage surgery for the revision. In the first stage, the infected prosthesis was removed and a Teicoplanin-loaded bone cement spacer was inserted in both knees. Twenty weeks later, the second stage was performed. During the 24-month follow-up period, no complications were seen.


Bilateral Total Diz Protezi Sonrasında Gelişen Brusella Melitensis Kaynaklı Septik Gevşeme ve İki Aşamalı Total Diz Protezi Revizyonu
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji, Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 2(34): 97-99 DOI: 10.5152/etd.2012.24

Total diz protezi sonrası görülen enfeksiyon ciddi bir komplikasyon olup, yüksek bir morbiditeye sahiptir. Brucella melitensis’in sebep olduğu prostetik eklem enfeksiyonu oldukça nadirdir. Bu çalışmada bilateral çimentolu total diz protezi uygulanmasından sonra literatürde nadir olarak görülen her iki diz ekleminde septik gevşemeyle ortaya çıkan brusella enfeksiyonu olgusu tanımlanmıştır. Olgunun tanısı ateş, eklem şişliği gibi klinik bulguların yanısıra, eklem aspirasyonu sonucu elde edilen eklem sıvısının incelenmesi ve labaratuvar bulgularıyla desteklenmiştir.
Olguda hem direkt radyografiler, hem de kemik sintigrafileri septik gevşemeyi doğrulamıştır. Bu olguda antibiyotik tedavisini takiben her iki diz için revizyon total diz protezi uygulanmıştır. Revizyon için iki aşamalı cerrahi tercih edilmiştir. Birinci aşamada enfekte protezin çıkarılmasından sonra Teikoplanin içeren sement spacer yerleştirilmiş, ikinci aşama ise yirmi hafta sonra uygulanmıştır. Ameliyat sonrası 24 aya ulaşan takiplerinde herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.