Wound Tissue Malondialdehyde and Glutathione Levels in Leptin Treated Healthy and Diabetic Rats
1Department of Physiology, Gazi University Medical Faculty, Ankara, Turkey
2Department of Physiology Başkent University Medical Faculty, Ankara, Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(3): 161-166
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objectives: We aimed to investigate the effects of leptin on wound tissue malondialdehyde and reduced glutathione levels in Streptozotocin-induced diabetic and healthy rats.
Patients and Materials and Methods: Experiments were performed on 28 male Wistar rats. Animals were divided as healthy control (n = 14) and Streptozotocin -induced diabetic (n = 14) rats. Diabetes was induced by injection of Streptozotocin (intraperitoneally, 55 mg/kg bw). On the 7th day after administration of Streptozotocin, six full-thickness excisional wounds were made under anesthesia in all animals. Then, both healthy and diabetic animals were divided into systemic leptin (intraperitoneally; 0.1mg/kg/day, for 5 days) and vehicle (Phosphate buffered saline (PBS)) subgroups. For topical administrations, wounds of all rats were covered with 5 µg leptin (in 20 µl PBS, for 5 days- right side wounds) and vehicle (left side wounds). At the end of these administrations, the animals were sacrificed and MDA and GSH analysis were made on wound tissues.
Results: High MDA and low GSH levels were observed in diabetic control wounds than in healthy control wounds. Topical treatment of normal wounds and systemic and topical co- treatment of diabetic wounds with leptin decreased malondialdehyde levels of wound tissue.
Conclusion: Wound tissue oxidative damage might diminish via leptin in healthy and diabetic rats.


Leptin Uygulanan Sağlıklı ve Diyabetik Sıçanlarda Yara Dokusu Malondialdehit ve Glutatyon Düzeyleri
1Department of Physiology, Gazi University Medical Faculty, Ankara, Turkey
2Department of Physiology Başkent University Medical Faculty, Ankara, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 3(32): 161-166

Amaç: Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş ve sağlıklı sıçanlarda Leptin uygulamasının yara dokularında malondialdehit ve redükte glutatyon düzeylerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 28 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar sağlıklı kontrol (n=14) ve Streptozotosin-diyabetik (n=14) olarak iki ana gruba ayrıldı. Diyabet Streptozotosin uygulaması (intraperitoneal, 55 mg/kg) ile oluşturuldu. Kontrol grubuna eş hacimde Sitrat tampon enjekte edildi. Streptozotosin uygulamasından 7 gün sonra tüm sıçanlarda, anestezi altında iken sırtta orta hattın iki yanında 6 adet eksizyonel cilt yarası oluşturuldu. Sağlıklı ve diyabetik sıçanlar leptin ve taşıyıcı alt gruplarına ayrıldı. Beş gün süre ile leptin gruplarına sistemik olarak leptin (intraperitoneal; 0.1mg/kg/gün), taşıyıcı gruplarına ise eş hacimde fosfat tampon (PBS) ve tüm sıçanlarda sırtta orta hattın sağındaki yaralarına 5 µg leptin (20 µl PBS içinde), solundaki yaralarına eş hacimde PBS uygulandı. Uygulamaların sonunda anestezi altında feda edilen sıçanların yara dokularında MDA ve GSH ölçümleri yapıldı.
Bulgular: Diyabetik kontrol yaraları sağlıklı kontrol yaraları ile karşılaştırıldığında MDA düzeyleri anlamlı olarak yüksek, GSH düzeyleri anlamlı olarak düşük bulundu. Leptin; sağlıklı sıçanlarda topikal olarak uygulandığında, diyabetik sıçanlarda ise topikal ve sistemik birlikte uygulandığında yara dokusu MDA düzeylerinin kontrol yaralarına göre anlamlı düzeyde düşürdü.
Sonuç: Sağlıklı ve diyabetik sıçanlarda leptin uygulaması ile yara dokusundaki oksidan hasar azaltılabilmektedir.