2Koç University, Histology-and Embryology, Istanbul-Turkey
3Karaelmas University, Histology and Embryology, Zonguldak- Turkey
Abstract
Purpose: This study aimed to analyze the effects of Aloe barbadensis on kidney.
Materials and Methods: Eighteen Wistar Albino female rats were used for the experiment. They were divided into 3 groups. Biopsy materials were taken from the right kidneys of the rats and were analyzed under the light microscope.
Results: Biopsy materials, which were taken from the kidneys of the control subjects, revealed normal structural features of renal cortex and medulla. No distinctive difference was found in the Malpighi corpuscles in the group receiving Aloe Barbadensis. However, various degrees of vacuolization in the proximal tubules, and the complete loss of structural characteristics of proximal tubules were observed. Vacuolization was rarely seen in distal tubules. Congestion was clear in the medulla. In the third group receiving only soybean oil, a distinctive congestion was observed in all glomerulus and in the medulla. The detected pathologic changes were more common and severe in the third experiment group that received only soybean oil. Congestion in glomerulus was mostly observed in this group.
Conclusion: These results lead us to consider that Aloe barbadensis plays a healing role against the toxic effects of soybean oil on the kidney.
2Koç University, Histology-and Embryology, Istanbul-Turkey
3Karaelmas University, Histology and Embryology, Zonguldak- Turkey
Amaç: Bu çalışmada Aloe Barbadensis’in böbrek üzerine koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Wistar Albino cinsi 18 dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar 3 eşit gruba ayrıldı. Ratların sağ böbreklerinin korteka ve medulla'sından biyopsi materyalleri alınarak ışık mikroskobik düzeyde incelendi.
Bulgular: Kontrol deneklerin böbreklerinden alınan biyopsi materyalleri incelendiğinde normal boyut ve yapıda Malpighi cisimcikleri gözlendi. Proksimal,distal tübüller ve medulla olağandı. Aloe barbandensis verilmiş grupta ise Malpighi cisimciklerinde belirgin bir farklılık görülmedi. Ancak proksimal tübüllerde değişen derecelerde vakuolizasyon ve sonuçta yapısal özelliklerini tamamen yitirmiş proksimal tübüller gözlendi. Distal tübüllerde ise nadiren vakuolizasyon görüldü. İnterstisyel alanda korteks ve medullada konjesyon vardı. Sadece soya yağının verildiği üçüncü grupta ise tüm glomerüllerde ve medullada belirgin konjesyon vardı. Proksimal tübüllerdeki değişiklikler de ikinci gruba göre daha yaygın ve şiddetli düzeyde idi.
Sonuç: Bu sonuçlar bize Aloe barbadensis’in, soya yağının böbrek üzerine olan toksik etkilerini iyileştirici rolü olduğunu düşündürmektedir.