Opium-Induced Rhabdomyolysis and Acute Renal Failure in a Patient Taking Opium Habitually: a Case Report
1Department of Nephrology Antalya Education and Research Hospital Antalya, Turkey
J Clin Pract Res 2012; 34(3): 141-143 DOI: 10.5152/etd.2012.27
Full Text PDF

Abstract

A 60-year-old male hypertensive and diabetic patient who took opium habitually for six months was sent to our hospital from a private hospital because of muscle weakness, rhabdomyolysis and acute renal failure. The laboratory tests revealed high serum creatine kinase, creatinine, myoglobin and lactate dehydrogenase. Intravenous hydration, bicarbonate and mannitol treatment were applied. During the follow-up period, the
serum creatine kinase level and renal function tests gradually normalized. Although acute opiate drug intoxication can cause rhabdomyolysis, one of the causes of rhabdomyolysis is taking opium habitually. Here, we report a patient who presented with rhabdomyolysis and acute renal failure while using opium regularly. Physicians should keep in mind that habitual opium use can cause rhabdomyolysis and associated acute renal failure.


Opium Kullanma Alışkanlığı Olan Bir Hastada Opiumun Neden Olduğu Rabdomyoliz ve Akut Böbrek Yetmezliği: Olgu Sunumu
1Department of Nephrology Antalya Education and Research Hospital Antalya, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 3(34): 141-143 DOI: 10.5152/etd.2012.27

Son 6 aydır sürekli afyon kullanan ve kas güçsüzlüğü şikâyeti olan 60 yaşındaki hipertansif ve diyabetik erkek hasta, rabdomiyoliz ve akut böbrek yetmezliği nedeniyle hastanemize gönderildi. Laboratuvar incelemesinde serum kreatinin kinaz, kreatinin ve laktat dehidrogenaz enzim yüksekliği saptandı. İntravenöz hidrasyon, bikarbonat ve mannitol tedavisi uygulandı. Takipler esnasında serum kreatin kinaz düzeyleri ve böbrek fonksiyon testlerinde gerileme oldu. Opiyat içeren ilaçların akut zehirlenmeleri rabdomiyolize neden olabilirken; sürekli afyon kullanımı da rabdomiyoliz nedenlerinden biridir. Bu yazıda afyon kullanımı sırasında rabdomiyoliz ve akut böbrek yetmezliği gelişen bir olgu sunuluyor ve sürekli afyon kullanımının rabdomiyoliz ve onunla ilişkili akut böbrek yetmezliğine neden olabileceği vurgulanıyor.