Effects of Age and Sex Differences on Conditioned and Unconditioned Fear in Anxiety Developed Animals
1Department of Physiology, Hospital of Dumlupınar University, Kütahya, Turkey
J Clin Pract Res 2007; 29(1): 13-17
Full Text PDF

Abstract

Purpose: The aim of this research was to assess the effects of age and sex differences on conditioned and unconditioned fear in elevated T-maze both in mice (Balb-c) and rats (Wistar Albino).
Materials and Methods: For this purpose, 40 mice and 40 rats (10 young male, 10 young female, 10 aged male and 10 aged female) were used in this study. Elevated T-maze, an animal model of anxiety, consists of 3 arms of equal dimensions, elevated from the floor. This test allows the measurement of two kinds of aversively motivated behaviors in the same animal by using the time taken to leave the closed (conditioned response) and open arms (unconditioned response). The avoidance latencies were analyzed by Repeated Measures and Mann Whitney-U test, the escape latencies were analyzed by One–way ANOVA (Scheffe).
Results: Mice exhibited high latencies in avoidance responses (avoidance 1, avoidance 2) compared with baseline latencies in the 4 groups. However, only young male and aged female mice were significantly different (p<0.05). Avoidance 1 latencies were sgnificantly different in the aged and young male mice (p<0.05). While escape latencies representing unconditioed fear were decreased in the aged mice, no statistically significant difference was found in respect to sex distribution. In rats, avoidance responses also exhibited high latencies in all groups when compaired with baseline latencies. However, there were no statistically significant difference in age and sex distributions in conditioned and unconditioned responses (p>0.05).
Conclusion: The fact that mice were effected more than rats suggests that in animal models of anxiety the differences in age and sex may be changed according to the gender and the model which is used.


Anksiyete Oluşturulan Deney Hayvanlarında Cinsiyetin ve Yaşın Şartlı ve Şartsız Korku Üzerine Etkisi
1Department of Physiology, Hospital of Dumlupınar University, Kütahya, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2007; 1(29): 13-17

Amaç: Çalışmada cinsiyet ve yaş farklılıklarının hem fare (Balb-c) hem de sıçanlarda (Wistar Albino) şartlı ve şartsız korku üzerine etkisi yükseltilmiş T-labirent parametreleri incelenerek araştırılmak istenildi.
Gereç ve Yöntem: Bu amaçla çalışmada 40 adet fare ve 40 adet sıçan (10 genç erkek, 10 genç dişi, 10 yaşlı erkek, 10 yaşlı dişi) kullanıldı. Yükseltilmiş T-labirent anksiyete modeli oluşturmada kullanılan, eşit boylarda üç kollu, yerden belli bir yükseklikte hazırlanmış bir düzenektir. Kapalı kola konulan hayvanın açık kola çıkması için geçen süre (şartlı korku cevapları) ve açık kola konulan hayvanın kapalı kola girmesi için geçen süre (şartsız korku cevapları) bulunarak aynı hayvanda iki farklı korku türü değerlendirildi. Şartlı korkuya cevapları Tekrarlı Ölçümler ve Mann Whitney-U, şartsız korku cevabı ise tek yönlü ANOVA (Scheffe) testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Farelerde, sakınma cevapları (sakınma 1 ve sakınma 2), bazal süreye göre 4 grup için de uzadı. Ancak istatistiksel anlamlılık sadece genç erkek ve yaşlı dişi farelerde gözlendi (p<0,05). Genç ve yaşlı erkek farelerin sakınma 1 süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Şartsız korku cevaplarını gösteren kaçma süreleri yaşlı farelerde gençlere göre kısaldı, ancak aralarında cinsiyete bağlı fark bulunmadı (p>0,05).Sıçanlarda da sakınma cevapları bazal süreye göre bütün gruplarda uzadı, ancak yaş ve cinsiyete bağlı farklılık göstermedi. Şartsız korku cevapları da yaş ve cinsiyetten etkilenmedi (p>0,05).
Sonuç: Şartlı ve şartsız korkularını değerlendirdiğimiz fare ve sıçanlarda, farelerin yaş ve cinsiyet farklılığından daha fazla etkilenmiş olması nedeniyle, yaş ve cinsiyet farklılıklarının cinse ve kullanılan modele göre önemli olabileceği sonucuna varıldı.