Treatment in Classic Kaposi's Sarcoma
1Department of General Surgery, Ankara Oncology Hospital, Ankara, Turkey
J Clin Pract Res 2007; 29(2): 128-131
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: To evaluate the patients with classic Kaposi's sarcoma which is frequently encountered in Mediteranean and East European countries.
Patients and Materials and Methods: Patients diagnosed and treated between 2000 and 2005 were included in this study. Patients were evaluated according to their age, sex, tumor localization, number, size and stage as well as local (surgery, radiotherapy) and systemic (chemotherapy) treatment methods. In addition, during follow-up, time to local recurrence, distant metastases, and death were recorded and survival analysis was performed.
Results: There were 12 patients with classic Kaposi's sarcoma of which eight were male. Tumors were located in the extremities in all patients. There were only skin lesions in all patients and eight patients had stage I whereas two patients had stage II classic Kaposi's sarcoma. All tumoral lesions were surgically removed in ten patients. During the follow-up period, four patients had local recurrence and two patients presented with pulmonary metastases. Five- year disease-free and overall survival rates were 44% and 82%, respectively.
Conclusion: It is possible to obtain a long-term survival using surgery, radiotherapy and chemotherapy in combination.


Klasik Kaposi Sarkomunda Tedavi
1Department of General Surgery, Ankara Oncology Hospital, Ankara, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2007; 2(29): 128-131

Amaç: Klasik Kaposi sarkomu tanısı alan hastaları uygulanan tedaviler ve sonuçları açısından incelemek.
Hastalar ve Yöntem: 2000-2005 yılları arasında teşhis ve tedavi edilen hastalar çalışmaya alındı. Hastalar, yaş, cinsiyet, tümörün yerleşim yeri, sayısı, boyutu ve evresi ile uygulanan lokal (cerrahi ve radyoterapi) ve sistemik tedaviler (kemoterapi) açısından değerlendirildi. Ayrıca, hastalar takip edilerek lokal nüks ve uzak organ metastazı görülme süreleri ile sağkalım süreleri kaydedilerek sağkalım analizleri yapıldı.
Bulgular: Klasik Kaposi sarkomu olan sekizi erkek 12 hasta mevcuttu ve tümör hastaların tümünde ekstremitelerde yerleşmişti. Hastaların tümünde sadece lokal cilt lezyonları saptandı ve on hastada evre I ve iki hastada da evre II klasik Kaposi sarkomu mevcuttu. On hastaya cerrahi eksizyon uygulanarak tüm lezyonları çıkartıldı. Hastaların takiplerinde dördünde lokal nüks ve ikisinde de akciğerde uzak metastaz saptandı. Hastaların beş yıllık hastalıksız ve tüm sağkalım oranları, sırasıyla, %44 ve %82 idi.
Sonuç: Klasik Kaposi sarkomunda cerrahi, radyoterapi ve kemoterapiyi birlikte kullanarak uzun süreli sağkalım elde etmek olasıdır.