Flow Cytomeric Measurement of Nuclear Protein Content induced by Intensive Sporting Exercise
1Erciyes University, Medical Biology, Kayseri, Turkey
2Erciyes University, College of Physical Education and Sports, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2010; 32(3): 155-160
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: Intensive exercise induces oxidative stress. Oxidative stress may cause DNA damage and protein modifications. DNA damage should be repaired as soon as possible to avoid mutation to the organism. For this purpose, repair proteins are required. The aim of this study is to test whether or not intensive exercise results in an alteration in nuclear protein content.
Materials and Methods: Twelve athletes were exposed to exercise on a treadmill. Buruce protocol was used for exercise. Peripheral bloods with heparin samples were obtained from athletes before, immediately after, and 24 hours after the exercise. Nuclei from peripheral blood mononuclear cell were isolated and stained with propidium iodide, and fluorescein isothiocyanate for DNA and proteins measurement respectively, and was measured.
Results: While an increase in the nuclear protein content of 10 athletes were increased immediately after exercise compared with that before exercise (p=0.001), no difference was found between the pre- and post-exercise.
Conclusion: Our findings suggest that intensive exercise induces an increase in the protein content to prevent the oxidation/damage in cell nucleus and these proteins return to cytoplasm after fulfilling their duty.


Yoğun Sportif Egzersiz ile İndüklenen Nükleer Protein İçeriğinin Akım Sitometrisi ile Ölçümü
1Erciyes University, Medical Biology, Kayseri, Turkey
2Erciyes University, College of Physical Education and Sports, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2010; 3(32): 155-160

Amaç: Yoğun sportif egzersiz, bedendeki oksidatif stres oluşumunu tetiklemektedir. Genelde hücre çekirdeğindeki oksidatif baskı, DNA hasarına ve nükleer proteinlerin değişimine neden olmaktadır. Organizmayı mütasyonlardan korumak için, DNA hasarı mümkün olduğu kadar kısa sürede onarılmak zorundadır. Bunun için onarım proteinleri gereklidir. Bu yüzden, çalışmamızın amacı, yoğun egzersizden dolayı nükleer protein içeriğinde bir değişikliğin olup olmadığını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Yaş ortalaması 21,92±3,34 olan elit düzeyde 12 erkek atlet öğrenciye koşu bandında Brouce protokolüne göre egzersiz yaptırıldı. Sporculardan egzersiz öncesi, egzersizden hemen ve 24 saat sonra periferal kan örnekleri alındı. Periferal kan mononükleer hücrelerden çekirdek izole edildi ve DNA/protein ölçümü için, sırasıyla propidium iyodid /floresan izotiyosiyanat ile boyandı; akım sitometride ölçüldü.
Bulgular: On sporcunun nükleer protein içeriğinde, egzersiz öncesine göre, egzersizden hemen sonra artış bulunurken (p=0,001), egzersiz öncesi ile 24 saat sonrası arasında fark bulunamadı.
Sonuç: Bulgularımıza göre, yoğun egzersiz sonucunda hücre çekirdeğindeki oksitlenmeyi/ hasarı önlemek için protein içeriğinde bir artış olmakta ve bu proteinler görevlerini yaptıktan kısa bir süre sonra yeniden sitoplazmaya geçmektedirler.