Characterization of Cervical Lymph Nodes with 16 Slice Multislice Computed Tomography and Histopathologic Correlation
1Department of the Otorhinolaryngology Erciyes University Medical Faculty
2Department of Radiology Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2009; 31(2): 169-175
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: The presence of cervical metastatic lymph nodes is the most important prognostic factor for head and neck cancers. The purpose of this study is to evaluate the role of multislice CT in characterization of cervical lymph nodes.
Materials and Methods: Two hundred and seventeen lymph nodes from 59 patients who were diagnosed as head and neck cancer and had a medical history of neck dissection were examined retrospectively on CT. The results were correlated with histopathology. Criteria used in lymph node characterization was minimal axial diameter, maximal axial diameter, shape, central necrosis, extracapsular spread.
Results: Minimal axial diameter is a more valid criteria than maximal axial diameter. Shape had a sensitivity of %74 and a specificity of %47. Sensitivity and specificity of central necrosis was %48 and %98, respectively. Extracapsular spread had a sensitivity of %15 and a specificity of %99. Sensitivity and specificity of CT was %81 and %90, respectively.
Conclusion: With high specificity, CT had satisfactory results for characterization of cervical lymph nodes.


Servikal Lenf Düğümlerinin 16 Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile Karakterizasyonu ve Histopatolojik Korelasyonu
1Department of the Otorhinolaryngology Erciyes University Medical Faculty
2Department of Radiology Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2009; 2(31): 169-175

Amaç: Baş ve boyunun malign tümörlerinde prognozu belirleyen başlıca faktör metastatik lenf düğümü varlığıdır. Bu çalışmada bilgisayarlı tomografinin (BT) servikal lenf düğümü karakterizasyonundaki yerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Olgular ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif bir çalışmadır. Baş boyun tümörü nedeni ile boyun diseksiyonu yapılan 59 hastadan 217 lenf düğümü çalışmaya alınmış olup, radyolojik bulgular histopatoloji ile karşılaştırılmıştır. Lenf düğümlerini değerlendirirken minimal aksiyal çap, maksimal aksiyal çap, şekil, santral nekroz ve ekstrakapsüler yayılım kriter olarak kullanılmıştır.
Bulgular: Elde edilen ROC eğrisi ile lenf düğümü karakterizasyonunda minimal aksiyal çapın maksimal aksiyal çaptan daha uygun bir kriter olduğu tesbit edilmiştir. Şekil kriterinin duyarlılığı %74, özgüllüğü % 47, santral nekrozun duyarlılığı %48, özgüllüğü % 98, ekstrakapsüler yayılımın duyarlılığı %15, özgüllüğü %99 olarak tespit edilmiştir. BT'nin lenf düğümü karakterizasyonundaki duyarlılığı %81, özgüllüğü %90 bulunmuştur.
Sonuç: Yüksek özgüllüğe sahip 16 kesit çok kesitli BT servikal lenf düğümü karakterizasyonu için uygun bir görüntüleme modalitesidir.