2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Kayseri, Türkiye
3Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
Abstract
Objective: We observed that some children with Tuberculosis (TB) had nocturnal enuresis and the enuresis complaint in these children healed with anti TB drugs. We aimed to investigate a possible relation between nocturnal enuresis and tuberculosis in a prospective study.
Materials and Methods: One hundred and forty two enuretic children were enrolled to our study. Enuretic cases were treated and followed according to the choice of the children and their parents. The PPD test was performed in enuretic and nonenuretic children of similar age and sex. Enuretic cases were divided into five groups; desmopressin was given to 45 cases, PPD positive 33 cases were treated with isoniazid, and antituberculosis treatment was given to 10 cases with pulmonary TB. Ten cases with PPD positive and 44 PPD negative patients were viewed without drug treatment.
Results: A positive PPD skin test was found at a ratio of 30.2% and 24% in enuretic and non-enuretic children, respectively. There was no significant difference between these ratios. Although the TB-group had a small number of cases (n=10), full recovery was observed in 60% of these patients, and their relapse rate (28.5%) was lower than the desmopressin group (70.3%).
Conclusion: Because the TB-group had a high remission rate and low relapse rate, and the PPD positivity rate was high in enuretic patients, we concluded that the hypothesis of a possible association between enuresis and tuberculosis should be examined by future studies.
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Kayseri, Türkiye
3Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye
Amaç: Tüberküloz (TB) tanısı ile takip edilen ve enürezis yakınması olan bazı çocuklarda anti-TB tedavinin enürezis şikayetlerini de düzelttiğini gözlemledik. Bu gözlemden yola çıkarak enürezis ile TB enfeksiyonu ve/veya hastalığı arasındaki olası ilişkiyi araştırmayı ve TB enfeksiyonu tanısı alan olgulara INH, tüberküloz hastalığı tanısı alan olgulara anti-TB tedavi (İzoniazid+ Rifampisin+Pirazinamid) verilmesinin enürezis şikayetinin sıklığı üzerine etkili olup olmadığını belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Enürezis şikayeti olan 142 çocuk ailelerin ve çocukların tercihlerine uygun olarak tedaviye alındı. Enüretik olan ve enüretik olmayan benzer yaş ve cinsten seçilen çocuklara PPD testi yapıldı. Enüretik olgular 5 gruba ayrıldı; olguların 45’ine desmopressin, 33’üne PPD pozitif olduğu için izoniazid, pulmoner tüberkülozlu 10 olguya anti tüberküloz tedavi verildi. PPD pozitif olan 10 ve PPD negatif olan 44 olgu ilaç tedavisi verilmeden izlendi.
Bulgular: Enüretik grupta PPD pozitifliği %30,2, kontrol grubunda ise %20,4 bulundu aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Tüberküloz grubunda olgu sayısı az (n=10) olmakla birlikte %60 oranında tam iyileşme gözlendi ve nüks oranının (%28,5), desmopressin grubuna göre (%70,3) düşük olduğu belirlendi (p<0,05).
Sonuç: Tüberküloz grubunda iyileşme oranının yüksek, nüks oranının düşük olması ve istatistiksel olarak anlamlı olmasa da enüretik olgularda PPD pozitifliğinin yüksek bulunması, tüberküloz ile enürezis arasında bir ilişki olabileceği hipotezinin yeni çalışmalarla incelenmesi gerektiğini düşündürdü.