2Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Nutrition and Dietetics Erciyes University, Atatürk School of Health, Kayseri, Turkey
Abstract
Purpose: Iodine deficiency, the most common cause of brain damage in children, remains a critical health problem in Kayseri, Central Anatolia. This study aimed to evaluate the iodine intake of breast-feeding mothers and their neonates and determine breast-milk iodine content after mandatory salt iodization in Kayseri.
Materials and Methods: For the study, a total of 70 breast-feeding mothers and their neonates living in Kayseri or surrounding districts were selected. Their urine samples and breast-milk were obtained between 5-28th days after delivery.
Results: The mean age of the mothers was 26.0±5.0 years and 18.0±5.4 days for the neonates. The median urinary iodine concentrations of mothers and neonates were found as 70.2 µg/l and 100 µg/l, respectively which were markedly higher than those determined before salt iodization; 54.3% of the mothers and 31.4% of neonates were still at risk of iodine deficiency. UIC of neonates was not different from UIC of mothers (p>0.05). The mean breast- milk iodine content was determined as 3.25 µg/dl. Breast-milk iodine content was significantly different from urinary iodine concentration of neonates and mothers (p<0.001).
Conclusions: Iodine supplementation improved the iodine status of breast-feeding mothers and neonates but was insufficient to normalize levels. National salt iodization program needs to be strengthened and to ensure that women consume iodized salt during pregnancy and lactation.
2Department of Pediatrics, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
3Department of Nutrition and Dietetics Erciyes University, Atatürk School of Health, Kayseri, Turkey
Amaç: Çocuklarda beyin hasarının en yaygın nedeni olan iyot yetersizliği Kayseri'de hala kritik bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, tuzun zorunlu olarak iyotlanmasından sonra Kayseri'de emziren anneler ve yenidoğanların iyot alımlarını değerlendirmek ve anne sütünün iyot içeriğini saptamak amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma için Kayseri ve çevre ilçelerde yaşayan toplam 70 emziren anne ve yenidoğan seçilmiştir. İdrar ve anne sütü örnekleri doğumdan sonra 5-28. günler arasında toplanmıştır.
Bulgular: Anne ve yenidoğanların yaşı sırasıyla ortalama 26.0±5.0 yıl ve 18.0±5.4 gündür. Anne ve yenidoğanların idrar iyot içeriği sırasıyla ortalama 70.2 µg/l ve 100.0 µg/l olarak tuz iyotlanmadan öncekinden belirgin derecede daha yüksektir. Annelerin % 54.3’ü ve yenidoğanların % 31.4’ü hala iyot yetersizliği riski altındadır. Yenidoğanların idrar iyot içeriği annelerinin idrar iyot içeriğinden farklı değildir (p>0.05). Anne sütünün iyot içeriği ise ortalama 3.25 µg/dl olarak ölçülmüştür. Anne sütünün iyot içeriği anne ve yenidoğanların idrar iyot içeriğinden farklıdır (p<0.001).
Sonuç: İyot desteği emzikli anneler ve yenidoğanların iyot durumunu iyileştirmekle beraber, normal düzeylere ulaşması için yeterli olmamıştır. Ulusal tuzun iyotlanması programının güçlendirilmesi ve kadınların gebelik ve emziklilikte yeterli iyot aldıklarından emin olunmalıdır