The Use of Induced Pluripotent Stem Cells in Medicine
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
J Clin Pract Res 2012; 34(4): 184-187 DOI: 10.5152/etd.2012.49
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Induced pluripotent stem cells with self renewal and differentiation abilities were established from mature cells by transcription factors. These cells may be used in regenerative medicine as embryonic stem cells. Recently a mutated gene in a cell obtained from a mouse which had a genetic disease was corrected by gene targeting techniques. These cells were converted into induced pluripotent stem cell by using transcription factor genes and transferred into the same mouse. As a result, the clinical findings of genetic disease mostly disappeared in the mouse. In this manuscript, the new uses of induced pluripotent stem cells in medicine were discussed.


Uyarılmış Pluripotent Kök Hücrelerin Tıpta Kullanımı
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 4(34): 184-187 DOI: 10.5152/etd.2012.49

Kendinin benzerini oluşturma ve tüm hücrelere farklılaşma özellikleri olan indüklenmiş pluripotent kök hücreler, fare olgun hücresinden transkripsiyon faktörleri eklenerek oluşturulur. Bu hücrelerin rejeneratif tıpta embriyonal kök hücre gibi kullanılabilme özelliği vardır. Son olarak yapılan bir çalışmada genetik bir hastalığa sahip fareden alınan hücredeki mutant bir gen, hedef geni düzelten teknoloji kullanılarak düzeltilmiştir.
Bu hücre transkripsiyon faktör genleri aktarılarak indüklenmiş pluripotent kök hücre formuna döndürülmüş ve elde edilen hücreler aynı hasta fareye aktarılmıştır. Sonuçta farede genetik hastalığa ait klinik bulguların çoğunlukla düzeldiği görülmüştür. Bu yazıda uyarılmış pluripotent kök hücrelerin tıpta kullanımı konusundaki yeni gelişmeler ele alınmıştır.