Effect of Oxidative Stress on Erythrocyte Deformability in Behçet's Disease
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD, Kayseri, Turkey
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji AD, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2006; 28(4): 197-204
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: Behçet's disease is a multisystemic disease that effects almost every organ in the body. It is known that oxidative stress levels increase in Behçet's disease. The increase in oxidative stress may impair erythrocyte deformability. In this study we measured antioxidant enzymes and MDA levels as an indicator of oxidative stress and erythrocyte deformability indexes.

Materials and Methods: Blood samples were taken from 2 patient groups consisting of 16 patients in active period and 17 patients in remission period. Blood samples taken from a control group consisting of 15 healthy volunteers were used. The patients and the controls were not statistically different in regard to age, gender and smoking rates. Antioxidant enzymes and MDA levels were measured spectrophotometrically and erythrocyte deformability indexes were measured by filtration method.

Results: When compared to healthy controls, antioxidant enzyme levels changed and MDA levels increased and erythrocyte deformability indexes impaired in Behçet's disease particularly in the active period compared to inactive subjects (p<0.05).

Conclusion: Impaired erythrocyte deformability may cause some problems in microcirculation in patients with Behçet's disease. Deformability index may be a useful parameter in the prognosis of the disease.


Behçet Hastalığı'nda Artan Oksidatif Stresin Eritrosit Deformabilitesi Üzerine Olan Etkisi
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD, Kayseri, Turkey
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji AD, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2006; 4(28): 197-204

Amaç: Multisistemik bir hastalık olan Behçet hastalığında, vücuttaki bütün organlar etkilenmekte ve oksidatif stresin arttığı bilinmektedir. Artan oksidatif stres nedeniyle, eritrosit deformablite özelliklerinin değişmesi mümkündür. Bu çalışmada, Behçet hastalarında artan oksidatif stresin göstergesi olarak antioksidan enzim ve MDA düzeyleri ile değişikliklerin eritrositler üzerindeki etkisini görebilmek amacıyla da eritrosit deformabilitesi ölçülmüştür.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 16'sı aktif, 17'si remisyon döneminde olan 2 hasta grubuyla 15 sağlıklı bireyden oluşan, yaş, cinsiyet ve sigara içimi açısından hasta gruplarıyla eşleşen kontrol grubu bireylerinden alınan kan örnekleri kullanılmıştır. Antioksidan enzimler ve MDA düzeyleri spektrofotometrik olarak, deformabilite ise filtrasyon yöntemiyle ölçülmüştür.

Bulgular: Behçet hastalarında, antioksidan enzim düzeylerinin değiştiği, MDA düzeylerinin arttığı ve eritrositlerin deformabilite özelliklerinin bozulduğu gözlenmiştir. Bu değişikliklerin, aktif hasta grubunda, remisyondaki hastalara göre belirgin olarak değiştiği görülmüştür(p<0.05).

Sonuç: Behçet hastalığında eritrositlerin deformabilite özelliklerinin bozulmuş olması, bu hastalarda, dolaşımda, özellikle mikrosirkülasyon düzeyinde çeşitli problemlerin görülmesine neden olabilir. Behçet hastalarının takibinde bir parametre olarak eritrosit deformabilitesinin ölçülmesinin yararlı olacağı düşüncesindeyiz.