Treatment Of Recurrent Primary Spontaneous Pneumothorax With Pleurodesis By Autologous Blood
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs ve Kalp-Damar Cerrahisi
J Clin Pract Res 2002; 24(2): 82-85
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: The treatment modalities have not been defined clearly in recurrent primary spontaneous pneumothorax. The purpose of this study is to evaluate our results obtained from pleurodesis with autologous blood in cases with recurrent primary spontaneous pneumothorax.
Materials and Methods: From January 1996 to January 1999, pleurodesis with autologous blood has been performed on 18 cases. All of the patients had previously had tube thoracostomy operation on the same hemithorax for primary spontaneous pneumothrax. Computed thorax tomography revealed no blebs or bullae lesions.
Results: Four patients underwent operation because of unsuccessful results of pleurodesis with autologous blood. Success rate of pleurodesis was 78.8%. The patients were followed-up from 7 to 23 months (mean follow–up time was 19.3 months). There was no mortality or complication due to the procedure. Lenght of stay in the hospital ranged from 5 to 13 days (mean 8 days).
Conclusion: Pleurodesis with autologous blood seems to be a simple, less invazive and an economic alternative for the the treatment of primary spontaneous pneumothrax.


Tekrarlayan Primer Spontan Pnömotoraks Tedavisinde Otolog Kan İle Plöredezis
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs ve Kalp-Damar Cerrahisi
Journal of Clinical Practice and Research 2002; 2(24): 82-85

Amaç: Tekrarlayan primer spontan pnömotoraksın tedavisinde yaklaşimlar tam olarak belirlenmemiştir. Bu çalışmanın amacı tekrarlayan primer spontan pnömotoraksta otolog kan ile yapılan plöredezis sonuçlarımızın literatür eşliğinde değerlendirilmesidir.
Materyal ve Metodlar: Ocak 1996- Ocak 1999 tarihleri arasında 18 hastaya otolog kan ile plöredezis yapıldı. Onsekiz hastanın tamamına daha önce primer spontan pnömotoraks nedeni ile tüp torakostomisi uygulanmış ve aynı tarafta tekrarlayan atak ile gelmişlerdi. Bu hastaların bilgisayarlı toraks tomografilerinde bül ve blep tespit edilememişti.
Bulgular: Otolog kan plöredezis dört hastada başarısız oldu ve opere edildiler. Plöredezisin başarısı %78.8 idi. Ortalama takip süreleri 7 - 23 ay ile ortalama 19.3 ay, başarısızlık oranı %22.2 olarak tespit edildi. İşleme ait ölüm ve komplikasyon olmadı. Genel yatış süreleri 8 gündü (5-13 gün arası).
Sonuç: Tekrarlayan primer spontan pnömotoraksta otolog kan ile yapılan plöredezis basit, ağrısız ve ucuz bir seçenek olarak görülmektedir.