Abstract
Purpose: This study is structured with an aim to evaluating relation between mental health of high school students and some socio-demographic properties and risky behaviors.
Materials and Methods: The universe of the cross-sectional type study consists of the junior and senior students (1st and 3rd grade) of a high school in downtown area, Ankara. The sampling group consists of 494 students. A questionnaire which consists of students' socio- demographic properties, risky behaviours and. Beck Depression Inventory is used.
Results: By the model formed using logistics regression analysis, the probability of the depression increases by age in the adolescence group. Being female,having a partner,expressing own health bad or very bad, carrying a fire arm, imposing violence, exposing violence within the family and having a chronic illness in family are under more serious threat.
Conclusion: In this study, depression prevalence is very high and different programs with special approaches such as providing consultation and educational services in order to protect and improve health of adolescents outside the school are needed. Determining the students with depressive risk factors, providing consultancy services and monitoring these services should be included in the school health programs.
Amaç: Bu çalışma Ankara’da bir lisenin öğrencilerinin Beck Depresyon Envanteri ile değerlendirilmesi, sonuçların bazı sosyodemografik özellikler ve riskli davranışlarla ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki araştırmanın evrenini Ankara kent merkezinde yer alan bir lisenin birinci ve üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğünün 494 öğrenci olarak belirlendiği araştırmada öğrencilerin sosyodemografik özelliklerini, risk alma davranışlarını ve Beck Depresyon Envanterini içeren anket formu kullanılmıştır.
Bulgular: Oluşturulan modele göre ergenlerde yaşla birlikte depresyon tanısı alma riski artmaktadır. Kız öğrenciler, flörtü olanlar, kendi sağlıklarını kötü ya da çok kötü olarak değerlendirenler, okula giderken silah taşıyanlar, şiddet uygulayanlar, ailesinden şiddet görenler ve ailesinde kronik hasta olanlar daha fazla risk altındadır.
Sonuç: Bu araştırmada depresyon görülme sıklığı oldukça yüksek olup, bu dönemde depresyon bulguları ve risk faktörleri değerlendirmesi ergen sağlığının geliştirilmesi ve koruyucu ruh sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ergenlerin fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak sağlığın korunması ve geliştirilmesi yaklaşımı bulundukları eğitim kurumlarında eğitim ve sağlık sektörlerinin işbirliği ile yürütülebilir.