Evaluation of Teacher Satisfaction on Delivery of Health Care Who Working in Kayseri
1Department of Public Health Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2011; 33(2): 129-140
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: This survey was performed to evaluate the satisfaction of teachers and the factors affecting their satisfaction from health services they received.
Results: The mean age of teachers who participated in this study was 38.4 ± 9.0 years, 63.4% of whom were male and 36.6% female; 27.7 %of the participants had at least one known chronic disease. The most common chronic diseases were stated as ear nose throat and respiratory system diseases; 17.5% of the teachers were under regular drug treatment. During the final year, their first preference for applying to a health care institution was Private Health Care Institutions for themselves or for their neighbourings. According to the teachers expressions in the public health institutions, waiting period before physical examination was long although this period was spent in physical examination in private health care services. The most important reasons for choosing private health institutions were having a more friendly approach and attention from the health service personnel, faster service, recommendation of that institution and reliability.
Conclusion: In conclusion, public health institutions need to increase the health service quality and make necessary regulations to increase patient satisfaction. The factors which increase satisfaction among teachers' during their appliance to health care service, are: health officials' being good-humored in reception, shortening of the waiting period, minimizing bureaucratic procedures and these factors are better in private health care centers than in public health care services.


Kayseri İl Merkezinde Görev Yapan Öğretmenlerin Aldıkları Sağlık Hizmetlerinden Memnuniyetlerinin Değerlendirilmesi
1Department of Public Health Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2011; 2(33): 129-140

Amaç: Öğretmenlerin sağlık hizmeti almak üzere başvurdukları sağlık kuruluşlarından memnuniyetleri ve bu memnuniyeti etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kayseri merkezinde görev yapan öğretmenlerden 2245 kişiye ulaşılmış, veriler 47 soruluk anket doldurma yoluyla elde edilmiştir.
Bulgular: Yüzde 63,4'ü erkek, %36,6'sı kadın olan çalışmaya alınan öğretmenlerin yaş ortalaması 38,4±9,0 yıldı. Katılımcıların %27,7'sinin bilinen bir kronik hastalığı vardı. En sık ifade edilen kronik hastalıklar, kulak burun boğaz ve solunum sistemi hastalıklarıydı. Öğretmenlerin % 17,5'i sürekli ve düzenli bir ilaç kullanmaktaydı. Kendileri veya yakınları için son bir yılda en son başvurdukları sağlık kuruluşu olarak ilk sırada; özel sağlık kuruluşları gelmekteydi. Kamu sağlık kuruluşlarında muayene öncesi bekleme süresi uzun iken, özel sağlık kuruluşlarında bu süre muayenede kullanılmaktaydı. Özel sağlık kuruluşunun tercihindeki en önemli nedenler; hizmet sunanlardan yakın ilgi görme, işlemlerin hızlı yürütülmesi, kuruluşun tavsiye edilmiş olması ve güvenmek olarak ifade edildi.

Sonuç: Kamu sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti kalitesini ve hasta memnuniyetini artıracak yönde düzenlemelere ihtiyaç vardır. Öğretmenlerin sağlık kurumlarına başvurularında ilgilenen bir görevlinin olması ve güler yüzle karşılanması, muayene olana kadar çok bekletilmemesi, muayene süresinin uzun olması, bürokratik işlemlerin azaltılması gibi etmenler memnuniyeti artırmakta ve bunlar özel sağlık kuruluşlarında kamudan daha iyi kullanılmaktadır.