Factors Affecting Job Satisfaction and Anxiety Levels in The Nurses
1Sarıkaya Goverment Hospital
2Department of Public Health, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2007; 29(2): 139-146
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: This investigation was carried out in order to determine job satisfaction levels of nurses and the relationship between job satisfaction and “state & trait anxiety” levels.
Materials and Methods: This investigation was carried out in the provincial centre of Kayseri in 2004. All 837 nurses working at various institutions, except military hospitals, in the provincial centre of Kayseri were included. The nurses were visited at work and a questionnaire including 29 questions related to socio-demographic characteristics, and working and health conditions was administered. Additionally, trait & state anxiety inventory (STAI) and a job satisfaction questionnaire were administered. Among 837 nurses, 23 were not available and 192 refused to answer the questionnaires; hence, a total of 622 nurses were included in the study.
Results: It has been determined that the mean job satisfaction score was 43.7 ± 12.5, state anxiety score 45.0 ± 7.2 and trait anxiety score 40.0 ± 9.4. Job satisfaction level was higher in nurses working at private hospitals and those working more willingly than the others. However, job satisfaction level is low in nurses who worked for longer hours per week, worked during weekends and whose health perception was poor. A weak correlations in negative direction were found between job satisfaction and “state & trait” anxiety scores.
Conclusion: It has been concluded that job satisfaction levels of nurses were low and anxiety levels were medium. The type of the institution, working hours per week, working weekends, willingness and their general health perception affected job satisfaction levels. There was a negative weak correlation between job satisfaction and anxiety levels.


Hemşirelerde İş Doyumu ve Anksiyete Düzeyini Etkileyen Faktörler
1Sarıkaya Goverment Hospital
2Department of Public Health, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2007; 2(29): 139-146

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin iş doyumu düzeyini, iş doyumunu etkileyen faktörleri ve iş doyumu ile durumluk ve sürekli anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma 2004 yılında Kayseri il merkezinde yapıldı. Kayseri il merkezinde askeri hastane dışındaki çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapan 837 hemşirenin tamamının araştırma kapsamına alınması hedeflendi. Hemşirelere, sosyo-demografik özellikleri, çalışma koşulları ve sağlık durumları ile ilgili 29 sorudan oluşan bir anket formu ile birlikte iş doyumu ölçeği ve durumluk ve sürekli anksiyete ölçeği uygulandı. Hemşirelerin 23'ü izinli-raporlu oldukları için, 192’si ise araştırmaya katılmayı kabul etmediği için çalışmaya alınmadı. Böylece, 622 hemşire ile ilgili veriler değerlendirmeye alındı.
Bulgular: Hemşirelerin ortalama iş doyumu puanı 43,7 ± 12,5, durumluk anksiyete puanı 45,0 ± 7,2; sürekli anksiyete puanı 40,0 ± 9,4 bulundu. Özel sektöre ait kuruluşlarda çalışan ve mesleğini severek yapan hemşirelerde iş doyumu puanı daha yüksek iken, haftalık çalışma süresi uzun olan, hafta sonunda da çalışan ve genel sağlık algısı kötü olan hemşirelerde iş doyumu puanı daha düşüktü. İş doyumu puanı ile durumluk ve sürekli anksiyete puanları arasında negatif yönde zayıf ilişki bulunmuştur.
Sonuç: Araştırma grubundaki hemşirelerde iş doyumu puanı düşük, durumluk ve sürekli anksiyete puanları orta düzeydedir. Hemşirelerin çalıştığı kuruluşun özel sektöre ait olması, haftalık çalışma süresi, hafta sonu çalışma, isteyerek çalışma ve genel sağlık algısı iş doyumunu etkilemektedir. Anksiyete düzeyi ile iş doyumu arasında negatif yönde zayıf ilişki vardır.