Anterior Lichtenstein Repair versus Posterior Preperitoneal Repair Techniques for Recurrent Inguinal Hernia
1Departmen of Surgery Education and Research Hospital of Göztepe, İstanbul,Turkey
J Clin Pract Res 2009; 31(1): 37-43
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: Recurrent inguinal hernia presents a significant clinical problem with high recurrence and complication rates. However, a gold standart technique for the repair of recurrent hernia has not been established. The aim of this study was to evaluate the efficiency of two different techniques for repairing recurrent groin hernia.
Material and methods: This was a prospective randomized study of 70 consecutive patients with recurrent inguinal hernia. 34 patients were managed by preperitoneal mesh graft, 36 patients were managed by Lichtenstein mesh hernioplasty. Early and late results of both techniques were compared.
Results: Despite there was no statistically significant difference for early complications and re-recurrence, the group of preperitoneal repair had shorter average operation time and lower pain scores. There were one recurrence in preperitoneal group and three recurrences in Lichtenstein group with a follow-up period ranging from 12 to 48 months.
Conclusion: As a result this study, it was concluded that the preperitoneal mesh repair is a safe and efficient method with its lower pain score and shorter operation time for the repairing of recurrent inguinal hernia.


Nüks İnguinal Hernilerde Anterior Lichtenstein Onarım ve Posterior Preperitoneal Onarım Tekniklerinin Karşılaştırılması
1Departmen of Surgery Education and Research Hospital of Göztepe, İstanbul,Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2009; 1(31): 37-43

Amaç: Nüks inguinal herni yüksek re-rekürrens ve komplikasyon oranlarından dolayı önemli bir klinik problem olmayı sürdürüyor. Bu yüzden nüks inguinal herni için altın standart teknik henüz belirlenmemiştir. Bu çalışmada iki farklı tekniğin nüks inguinal herni tamirindeki etkinliğini incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 70 ardışık hasta prospektif randomize olarak değerlendirildi. 34 hastaya preperitoneal mesh ile tamir, 36 hastaya Lichtenstein mesh yöntemi ile tamir uygulandı. Her iki tekniğin erken ve geç dönem sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: Erken komplikasyonlar ve re-rekürrens açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamasına rağmen preperitoneal grup daha kısa ameliyat süresi ve daha düşük ağrı skoruna sahipti. 12 ile 48 ay arası takip edilen hastalardan preperitoneal grupta bir hastada, Lichtenstein grubunda üç hastada re-rekürrens gözlendi.
Sonuç: Bu çalışma göstermektedir ki, nüks inguinal herni tamirinde preperitoneal mesh ile tamir düşük ağrı skoru ve kısa ameliyat süresi ile beraber güvenli ve etkili bir yöntemdir.