Effect of Learning Strategies on Success of Student's
1Department of Medical Education, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
2Department of Family Medicine, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2007; 29(3): 220-227
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Purpose: The aim of this study was to determine the learning strategies of students and to evaluate the effect on their success.

Materials and Methods: This descriptive study was carried out with a sample of 155 first-year medical students. A questionnaire was administered to them.

Results: Of our first-year medical students 53.5 % stated that they prefer their own notes while they are studying. The percentage of the students studying always / usually according to a plan was 32.3 % and the grade point averages of these students were higher. The grade point average of the students who take notes and underline the important points when they are reading or listening was found to be higher. The point averages of the students, who overview the previous lesson, prepare questions about the course before the lesson and ask the points not understood in the lesson were found to be more successful.

Conclusion: First year medical students do not participate actively in lessons and only study from their notes without doing any research. From these results, we may recommend the greater usage of active training methods during class. The recommendation of books to the students would be more beneficial.


Öğrenme Stratejilerinin Öğrenci Başarısına Etkisi
1Department of Medical Education, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
2Department of Family Medicine, Erciyes University Medical Faculty, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2007; 3(29): 220-227

Amaç: Bu çalışmada öğrencilerin öğrenme stratejilerinin belirlenmesi ve başarılarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma 155 Tıp Fakültesi Dönem bir öğrencisi üzerinde yürütülmüş, tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır.

Bulgular: Dönem bir öğrencilerimizin %53,5'i ders çalışırken kendi ders notlarını tercih ettiklerini söylemişlerdir. Çoğu zaman/her zaman planlı çalışanlar %32,3'dür ve bu öğrencilerin not ortalamalarının diğerlerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Okurken veya dersi dinlerken önemli bilgilerin altını çizen ve not alan öğrencilerin not ortalamaları anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. Bir önceki dersin notlarını gözden geçirerek derse giren, soru sormak üzere önceden soru hazırlayan, derste anlamadığı noktaları soran ve derste sorulan sorulara cevap vermeye çalışan öğrenciler istatistiksel olarak daha başarılı bulunmuşlardır.

Sonuç: Dönem bir öğrencilerinin derse aktif bir şekilde katılmadıklarını ve araştırma yapmadan sadece ders notlarından çalıştıkları bulunmuştur. Bu sonuçlara dayanarak eğiticilerin derste aktif eğitim yöntemlerini daha çok kullanmalarını ve öğrencileri kaynak kitaplardan çalışmaları konusunda yönlendirmelerini önerebiliriz.