Abscess Drainage by a Retroperitoneoscopic Technique in Emphysematous Pyelonephritis Treatment
1Department of Urology, Faculty of Medicine, Erciyes University, Kayseri, Turkey
J Clin Pract Res 2012; 34(3): 148-150 DOI: 10.5152/etd.2012.30
Full Text PDF

Abstract

A 60-year-old man had experienced bilateral flank pain for two months. Bilateral hydronephrosis, bilateral kidney stones and a right distal ureteral stone were determined. He was diabetic. A JJ stent was placed into the right renal unit and emphysematous pyelonephritis consequently emerged one week later. Right renal abscess drainage was performed by laparoscopy. Based on computed tomography scans six weeks later, the abscess
had completely disappeared. To our knowledge, this is the first report of an emphysematous pyelonephritis case being treated by performing laparoscopic drainage along with renal capsule incision. Laparoscopic drainage and renal capsule incision may be chosen as a minimally invasive procedure for select patients.


Amfizematöz Piyelonefrit Tedavisinde Retroperitoneoskopik Apse Drenaj
1Department of Urology, Faculty of Medicine, Erciyes University, Kayseri, Turkey
Journal of Clinical Practice and Research 2012; 3(34): 148-150 DOI: 10.5152/etd.2012.30

Altmış yaşında erkek hasta 2 aydır olan iki taraflı böğür ağrısı ile başvurdu. İki taraflı hidronefroz, iki taraflı böbrek böbrek taşları ve sağ üreter distal uçta taş tespit edildi. Hasta diabetikti. Sağ böbreğe jj stent yerleştirildikten bir hafta sonra hastada amfizematöz piyelonefrit gelişti. Sağ renal apse laparoskopik olarak drene edildi. Altı hafta sonra çekilen bilgisayarlı tomografi kesitlerinde absenin tamamen kaybolduğu izlendi. Bildiğimiz kadarıyla bu yayın, laparoskopik renal kapsül insizyonuyla apsenin drene edilerek tedavisi yapılan ilk amfizematöz pyelonefritli olgu sunumudur. Laparoskopik drenaj ve renal kapsül insizyonu, uygun hastalarda minimal invaziv bir prosedür olarak tercih edilebilir.